ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 3020 αποτελέσματα, σελ. 21 από 302
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
8202 26/08/2025 Ερωτήσεις Αδιαφορία και εμπαιγμός για τους κτηνιάτρους πρώτης γραμμής _ Άμεση ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ΤΩΡΑ και κατεπείγουσες προσλήψεις.
8179 25/08/2025 Ερωτήσεις Οι βιοκαλλιεργητές, το νέο θύμα του ανίκανου, ανάλγητου και επικίνδυνου Επιτελικού Κράτους της ΝΔ στον πρωτογενή τομέα.
8159 21/08/2025 Ερωτήσεις Καθολική αναγνώριση του επαγγέλματος του Πυροσβέστη ως Ανθυγιεινό και χορήγηση του σχετικού επιδόματος.
8160 21/08/2025 Ερωτήσεις Στήριξη των πληγέντων στην Ηλεία από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
8127 18/08/2025 Ερωτήσεις Αντί για 26,8 εκατ. ευρώ διαφήμισης στα ΜΜΕ από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης να διοχετευτούν αυτά τα χρήματα για δασική πολιτική και αποκατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές.
8104 12/08/2025 Ερωτήσεις Εικόνες κατάρρευσης στα Τρίκαλα μετά από θερινή καταιγίδα. Ανεπάρκεια αντιπλημμυρικών έργων και κρατική απραξία
1777/8083 11/08/2025 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Θα λογοδοτήσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ευθύνη του στην έναρξη των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική;
8050 08/08/2025 Ερωτήσεις Αναξιοκρατία και σκιές κομματικής εύνοιας στους πρόσφατους διορισμούς Διοικητών Νοσοκομείων.
8032 07/08/2025 Ερωτήσεις Σφοδρές αντιδράσεις για την επιχειρούμενη περικοπή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στην Α΄ Λυκείου.
8034 07/08/2025 Ερωτήσεις Η παραίτηση της μοναδικής παιδοψυχιάτρου στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών _ Εφήβων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, εντείνει τη σοβαρή κρίση της δημόσιας παιδοψυχιατρικής φροντίδας.
Εγγραφές: 201 - 210 από 3020 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ