ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 1812 αποτελέσματα, σελ. 69 από 182
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
39 08/10/2021 Αναφορές επισημαίνει ότι λόγω του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, που είχαν οριστεί ως μήνες υποβολής για τις επιχειρήσεις για δήλωση στην εφαρμογή Covid_19, ο λογιστικός κλάδος είχε σημαντικό όγκο εργασιών και υπήρξαν επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση με αποτέλεσμα την απώλεια των ευεργετικών διατάξεων και ζητεί να μπορέσουν να υποβάλλουν δήλωση όσες πληττόμενες επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες, και αιτείται απάντησης.
100 06/10/2021 Ερωτήσεις Παρουσία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και της Διευθύντριας του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη σε εμφυλιοπολεμικό επετειακό εορτασμό
96 06/10/2021 Ερωτήσεις Συνεχίζοντας την απαράδεκτη καθυστέρηση στην επανεκκίνηση του προγράμματος επιδόματος στέγασης ανασφάλιστων υπερήλικων καταδικάζετε χιλιάδες ηλικιωμένους να βρεθούν χωρίς στέγη, με όλα τα ολέθρια αποτελέσματα που αυτό συνεπάγεται για την ίδια την επιβίωσή τους.(Προγραμματίστηκε για συζήτηση με το Άρθρο 130 παρ. 5 ΚτΒ στις 15/11/2021)
95 06/10/2021 Ερωτήσεις Ανησυχητικά φαινόμενα ανασύστασης φασιστικών ταγμάτων εφόδου, ένα χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση της εγκληματικής οργάνωση της Χρυσής Αυγής
84 06/10/2021 Ερωτήσεις Σε δεινή οικονομική κατάσταση οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας. Ας σταματήσουν οι υποσχέσεις. Η πολιτεία οφείλει άμεσα να τους υποστηρίξει
57 05/10/2021 Ερωτήσεις Χαμηλές τιμές αγελαδινού γάλακτος με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής απειλούν την ελληνική αγελαδοτροφία
6 04/10/2021 Ερωτήσεις Προκλητική η αδιαφορία της κυβέρνησης για την παροχή σχολικών γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές, για τη λαϊκή οικογένεια, για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και για τις επιχειρήσεις επισιτισμού (Catering)
728 01/10/2021 Α.Κ.Ε. Κοινοποίηση πλήρους κειμένου της υπό υπογραφή σύμβασης για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
9463 01/10/2021 Ερωτήσεις Καθεστώς λειτουργίας, αναδρομικός οικονομικός έλεγχος και καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων της ΚΑΜΕΡΑΤΑ
9459 01/10/2021 Ερωτήσεις Οι πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την αντιδημοκρατική λειτουργία του θεσμικού οργάνου των νοσηλευτών
Εγγραφές: 681 - 690 από 1812 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ