ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 1812 αποτελέσματα, σελ. 56 από 182
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2781 31/01/2022 Ερωτήσεις Ελέγχεται η αποζημίωση των εργαζομένων που τίθενται σε τηλεργασία;
2698 27/01/2022 Ερωτήσεις Άδεια ανατροφής τέκνων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών
2702 27/01/2022 Ερωτήσεις Χωρίς εισόδημα επί μήνες οι ανάπηροι ασφαλισμένοι που έχουν εγκριθεί από τα ΚΕΠΑ ως δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας και χωρίς ενημέρωση από το ακριβοπληρωμένο τηλεφωνικό κέντρο 1555
2704 27/01/2022 Ερωτήσεις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις Βοοτροφίας στη πρόταση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη Νέα ΚΑΠ
2720 27/01/2022 Ερωτήσεις Κραυγή διαμαρτυρίας των τοπικών αθλητικών συλλόγων, αναφορικά με τις απαράδεκτες συνθήκες στο κολυμβητήριο του Βόλου
2723 27/01/2022 Ερωτήσεις Αναγκαία η άμεση και σημαντική οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
105/2602 21/01/2022 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Έντονη ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για αυξημένη θνητότητα από Covid στη Θεσσαλία
1152 21/01/2022 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει πως μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επειδή εξακολουθεί και χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και λόγω των μεγάλων αυξήσεων έχουν προκληθεί μεγάλα ενεργειακά κόστη σε αυτές και για αυτό θεωρούν επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η επιδότηση και στο πετρέλαιο σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, και αιτείται απαντήσεων.
1171 21/01/2022 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την επιστροφή στο Δήμο Νοτίου Πηλίου απαλλοτριωθείσας οικοπεδικής έκτασης, λόγω μη υλοποίησης του σκοπού ίδρυσης Ναυτικών σχολών στη περιοχή Καλά Νερά Πηλίου, και αιτείται απαντήσεων.
1192 21/01/2022 Αναφορές με επιστολή της καταδεικνύει την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, εξαιτίας της μηδαμινής τουριστικής κίνησης κατά το χρονικό διάστημα των Χριστουγέννων που πέρασαν και της Πρωτοχρονιάς, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, της αναστολής των σχολικών εκδρομών και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, και ζητούν μέτρα στήριξης και για τα τουριστικά γραφεία, μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2022, και αιτούνται απαντήσεων.
Εγγραφές: 551 - 560 από 1812 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ