ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 3545 αποτελέσματα, σελ. 116 από 355
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1419 09/02/2022 Αναφορές με επιστολή του καταγγέλλει σκάνδαλο στον οργανισμό λιμένα νομού Εύβοιας, και αιτείται απάντησης.
1444 09/02/2022 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την επανεξέταση των προστίμων σε περιπτώσεις υπέρβασης ορίων, επισημαίνοντας ότι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ιδιαίτερα δυσβάστακτα πρόστιμα που δυσχεραίνουν την θέση και το έργο των ιδιοκτητών φορτηγών, οι οποίοι δεν μπορούν να αποφύγουν τις εν λόγω παραβάσεις που δημιουργούνται από τις πραγματικές συνθήκες φόρτωσης, και αιτείται απαντήσεων.
1450 09/02/2022 Αναφορές καταγγέλλει τις αναθέσεις του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, με βάση τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας του Παρατηρητηρίου, σχετικά με τον τρόπο διενέργειας απευθείας αναθέσεων, δεδομένου ότι δεν προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι κατά νόμο υποχρεωτικές διατυπώσεις δημοσιότητας, και αιτείται απάντησης.
1451 09/02/2022 Αναφορές καταγγέλλει ενδεχόμενη αντιποίηση δικηγορικού λειτουργήματος στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, και αιτείται απάντησης.
1456 09/02/2022 Αναφορές με επιστολή του ζητεί να αποδοθεί στο Δημοτικό Ταμείο Μαλεβιζίου η χρήση, εκμετάλλευση και διαχείριση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της περιοχής Λινοπεραμάτων με την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α., και αιτείται απαντήσεων.
1465 09/02/2022 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την απόδοση της χρήσης, εκμετάλλευσης και διαχείρισης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της περιοχής Λινοπεραμάτων, στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα απόδοσης εσόδων στην τοπική κοινωνία και ζητά να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας _ Νησιωτικής Πολιτικής σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.2738/1999, και αιτούνται απάντησης.
3051 08/02/2022 Ερωτήσεις Άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Κρήτη
3012 08/02/2022 Ερωτήσεις Ίδρυση Σχολής Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη
3055 08/02/2022 Ερωτήσεις Προβλήματα μετακίνησης Ελλήνων πολιτών, Χιωτών στην καταγωγή, κατοίκων Σμύρνης Τουρκίας
2983 07/02/2022 Ερωτήσεις Εφαρμογή Νόμου περί οδοιπορικών για στελέχη του Λ.Σ._.ΕΛ.ΑΚΤ.
Εγγραφές: 1151 - 1160 από 3545 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ