ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 3424 αποτελέσματα, σελ. 96 από 343
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
5590 22/01/2014 Ερωτήσεις Απίστευτη πρόκληση. Υποβολή ελληνικής σημαίας και έπαρση τουρκικής σε σχολεία της Καβάλας.
5619 22/01/2014 Ερωτήσεις Καταργείται το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως.
5605 22/01/2014 Ερωτήσεις Σχετικά με την απόσπαση αστυνομικού προσώπου στο κέντρο κράτησης και φιλοξενίας αλλοδαπών στο Δ. Παρενεσίου Ν. Δράμας.
449 21/01/2014 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και υγιεινής στη Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας.
2297 21/01/2014 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την κατασπατάληση των λιγοστών δυνάμεων της αστυνομίας, σε επιχειρήσεις καταστολής ιδιωτικών χώρων, οι οποίες προκύπτουν από τις αποφάσεις των επιχειρηματιών.
2292 21/01/2014 Αναφορές διαμαρτύρεται για απόφαση του ΟΠΑΔ, η οποία καταφέρεται σε βάρος βαριά τραυματισμένου ειδικού φρουρού.
2262 21/01/2014 Αναφορές διαμαρτύρεται για απόφαση του ΟΠΑΔ, η οποία καταφέρεται σε βάρος βαριά τραυματισμένου ειδικού φρουρού.
2268 21/01/2014 Αναφορές διαμαρτύρονται για την ελλιπή φύλαξη των παραμεθόριων περιοχών και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
2258 21/01/2014 Αναφορές αιτείται την ενίσχυση του προσωπικού των υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΑΔ) Θεσσαλονίκης.
2264 21/01/2014 Αναφορές αιτείται την ενίσχυση του προσωπικού των υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΑΔ) Θεσσαλονίκης.
Εγγραφές: 951 - 960 από 3424 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ