ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 4502 αποτελέσματα, σελ. 216 από 451
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3915 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή του σχετικά με τη λειτουργία των Μειονοτικών Δημοτικών σχολείων, ζητεί την ανάκληση οδηγίας που προβλέπει πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του εγκεκριμένου σχολικού ωραρίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, και αιτείται απάντησης.
3925 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή του περιγράφει την κατάσταση σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, δεδομένου ότι υπάρχει πολύ έντονος προβληματισμός στο Νομό για την επιλογή της θέσης κατασκευής του αεροδρομίου, προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την παράλληλη ανάδειξή τους στα ΜΜΕ, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης για την επένδυση, και αιτείται απαντήσεων.
3926 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή του αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που επιφέρει η χρήση ψηφιακών εργαλείων από τα Πανεπιστήμια για την διεξαγωγή μεταπτυχιακών προγραμμάτων, κατ’ αντιστοιχία με αυτά του εξωτερικού, για τη διευκόλυνση των φοιτητών που συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα ενώ παράλληλα εργάζονται, και αιτείται απάντησης.
3928 24/09/2021 Αναφορές επισημαίνει ότι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο λειτουργίας το οποίο να επαναφέρει την δια ζώσης λειτουργία, να εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή προστασία για τους φοιτητές και το προσωπικό, να ορίζει τους όρους εφαρμογής των κανόνων προστασίας σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου, τονίζοντας παράλληλα ότι ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπισθεί μέχρι τώρα, είναι η μετακίνηση των φοιτητών στα κτίρια του Πανεπιστημίου, και αιτείται απαντήσεων.
3927 24/09/2021 Αναφορές με υπόμνημά του επισημαίνει την αναγκαιότητα της επαναφοράς των τεσσάρων τμημάτων στη Α΄ τάξη του Λυκείου, καθόσον υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού covid_19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, λόγω συνωστισμού στα τμήματα, και αιτείται απάντησης.
3929 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή τους θέτουν το ζήτημα της άμεσης κάλυψης όλων των κενών του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει ανακύψει από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες και η παρεχόμενη εκπαίδευση να είναι ουσιαστική και με αξιοπρέπεια, και αιτείται απάντησης.
3931 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή του ενημερώνει για τα πολλά οργανικά κενά Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού της ΔΔΕ της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, με αποτέλεσμα οι μαθητές της ειδικής αγωγής να στερούνται τις υπηρεσίες που δικαιούνται και έχουν ανάγκη, και αιτούνται απάντησης.
3934 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή του θίγει προβλήματα καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων παλαιών αποφοίτων, ειδικά σε σχέση με προκηρύξεις του ΑΣΕΠ αλλά και γενικότερα στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης _ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και αιτείται απαντήσεων.
3936 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή της ενημερώνει πως οι οικογένειες των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Λυκείου επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα αφού οι μαθητές για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά self test ώστε να μπορούν να μετακινηθούν με το πλοίο της γραμμής, λάτζες και θαλάσσια ταξί, και αιτείται απάντησης.
3962 24/09/2021 Αναφορές με κείμενό του αναφέρει ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των φοιτητών και του προσωπικού των πανεπιστημίων και διατυπώνει τις προτάσεις του ώστε να επανέλθει η δια ζώσης λειτουργία των σχολών εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή προστασία για όλους, και αιτούνται απάντησης.
Εγγραφές: 2151 - 2160 από 4502 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ