ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 154 αποτελέσματα, σελ. 11 από 16
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
466 16/10/2012 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την αναβάθμιση του ΙΓΜΕ και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομενούς του.
3037 16/10/2012 Ερωτήσεις Σχετικά με την μείωση του πόσου της επιχορήγησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη σίτιση των παϊδιών στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς
890 16/10/2012 Αναφορές διαμαρτύρεται για τη σχεδιαζόμενη εκτροπή των πηγών του ποταμού Αώου και τη μεταφορά υδάτων προς τη λίμνη Παμβώτιδα.
2970 16/10/2012 Ερωτήσεις Να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία /ΔΩΔΩΝΗ/
2983 16/10/2012 Ερωτήσεις Σε σύγχυση και απόγνωση οι δικαιούχοι εξαγοράς πλασματικού χρόνου
463 16/10/2012 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου /ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ/
2980 16/10/2012 Ερωτήσεις Αξιολόγηση δομών της Ειδικής Αγωγής
3024 16/10/2012 Ερωτήσεις Ταλαιπωρία των Θεσσαλών Σιδηροδρομικών, εργαζομένων και συνταξιούχων, μετά την διακοπή πληρωμής των ιατροφαρμακευτικών δαπανών με το κλείσιμο του Γραφείου Πληρωμής Λάρισας
910 16/10/2012 Αναφορές αιτούνται, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανικής Δημοκρατίας, την αναθεώρηση των επικείμενων μέτρων λιτότητας.
892 16/10/2012 Αναφορές διαμαρτύρεται προς τον ΟΑΕΔ για τη μη πρόσληψή του ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στην ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Πάτρας.
Εγγραφές: 101 - 110 από 154 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ