ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 225888 αποτελέσματα, σελ. 5998 από 22589
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1476 04/11/2020 Ερωτήσεις Υποστελέχωση Τελωνείου Προμαχώνα Σερρών.
342 04/11/2020 Α.Κ.Ε. Κατάθεση Επιχειρησιακού Σχεδίου ΣΣΕΔ Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
304 04/11/2020 Αναφορές με υπόμνημά τους επισημαίνουν τα προβλήματα της εύρυθμης λειτουργίας της και εν όψει της επικείμενης συνταξιοδότησης σημαντικότατου αριθμού υπαλλήλων κι ενώ ήδη τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν οριακά, τονίζουν την ανάγκη νέων προσλήψεων και διενέργειας μετατάξεων _ μεταθέσεων προς τη Δ.Ο.Υ. Άρτας και αιτούνται απαντήσεων.
303 04/11/2020 Αναφορές με ανακοίνωσή της αναδεικνύει την ανάγκη πληρέστερης στελέχωσης του Τελωνείου Άρτας για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκπλήρωση της αποστολής του και σε καμία περίπτωση, η αναστολή της λειτουργίας του και αιτείται απαντήσεων.
302 04/11/2020 Αναφορές με έγγραφό τους ζητούν τη συνδρομή της πολιτείας για τη λήψη αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες καστανοπαραγωγούς που υπέστησαν απώλειες άνω του 70% στην παραγωγή τους εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και αιτούνται απαντήσεων.
301 04/11/2020 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει την έντονη ανησυχία και τη διαμαρτυρία του σχετικά με τον προγραμματισμό για τη διεξαγωγή εξετάσεων πιστοποίησης Β1επιπέδου στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), τις δυσχέρειες που προκαλούνται από αυτόν για τους εκπαιδευτικούς της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και τον ουσιαστικό αποκλεισμό τους από αυτές ένεκα των δυσχερειών αυτών και την μη συμπερίληψη κέντρου πιστοποίησης στη Λήμνο.
300 04/11/2020 Αναφορές με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν «για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζόμενων στις δομές υγείας, που είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων προστασίας και των ελλιπών υγειονομικών πρωτοκόλλων», ενώ αναφέρονται και στο τελευταίο περιστατικό όπου «ακόμη μια εργαζόμενη στο ΠΑΓΝΗ βρέθηκε θετική στον SARS_CoV_2 μετά τα πρόσφατα κρούσματα της μαίας, του τραυματιοφορέα και του γιατρού.
299 04/11/2020 Αναφορές επιστολή τους ενημερώνουν σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη σχολική μονάδα του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς λόγω COVID_19 και αιτούνται απαντήσεων.
298 04/11/2020 Αναφορές με επιστολή τους ενημερώνουν για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το Δημόσιο σχολείο και τις ιδιαίτερες συνθήκες και δυσκολίες που έχει επιβάλει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και ζητούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
297 04/11/2020 Αναφορές με ανακοίνωσή του ενημερώνει σχετικά με την πίεση που δέχεται το Γ.Ν. Άρτας λόγω της απουσίας σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας, καθώς και την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του σε προσωπικό και υγειονομικό εξοπλισμό και αιτείται απαντήσεων.
Εγγραφές: 59971 - 59980 από 225888 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 5996 | 5997 | 5998 | 5999 | 6000 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ