ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226536 αποτελέσματα, σελ. 5592 από 22654
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
4436 22/02/2021 Ερωτήσεις Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος (Αποσύρθηκε μετά από αίτημα του Βουλευτή)
4435 22/02/2021 Ερωτήσεις Μέτρα στήριξης των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ζητούν οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις ΕΒΕ
4434 22/02/2021 Ερωτήσεις Καταγγελία Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου
4433 22/02/2021 Ερωτήσεις Καταγγελίες για υποβάθμιση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος
4432 22/02/2021 Ερωτήσεις Εφαρμογή της νομοθετικής πρόβλεψης για συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στρατιωτικών στα διοικητικά συμβούλια των μετοχικών ταμείων
4431 22/02/2021 Ερωτήσεις Ερωτήματα σχετικά με τη διεξαγωγή Κατατακτήριων εξετάσεων για την εισαγωγή σε τμήματα ή Σχολές των Α.Ε.Ι. της επικράτειας, που έχει τεθεί σε αναστολή
4430 22/02/2021 Ερωτήσεις Αναγκαία η παράταση του Κύκλου Κινητικότητας έτους 2020, λόγω πανδημίας
4429 22/02/2021 Ερωτήσεις Ακατανόητη αδικία στο επίδομα θέρμανσης εις βάρος των χρηστών τηλεθέρμανσης στην πόλη του Αμυνταίου της Φλώρινας, της Π.Ε. δηλαδή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα
503/4437 22/02/2021 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Υπάρχει ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης στην νέα συμφωνία κυβέρνησης Ελληνικός Χρυσός;
1610 22/02/2021 Αναφορές με έγγραφό τους, καταγράφουν τα αιτήματά τους αναφορικά με τον κλάδο ΠΕ91 και αιτούνται την εξέτασή τους από την Πολιτεία.
Εγγραφές: 55911 - 55920 από 226536 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 5590 | 5591 | 5592 | 5593 | 5594 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ