ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 224238 αποτελέσματα, σελ. 17891 από 22424
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2881 15/12/2011 Ερωτήσεις Μείωση χρηματοδότησης του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
404/2870 15/12/2011 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Σχετικά με την πορεία υλοποίησης των επιδοτούμενων έργων στους Δήμους
2896 15/12/2011 Ερωτήσεις Χρηματοδότηση της κατασκευής του κλειστού γηπέδου volley στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος Θεσσαλονίκης
386/2852 15/12/2011 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Σχετικά με την πορεία υλοποίησης των επιδοτούμενων έργων στους Δήμους
1207 15/12/2011 Αναφορές αιτείται την τροποποίηση των εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορούν στον τρόπο συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους Ο.Π.Α.Δ. και Ο.Α.Ε.Ε. στα Κρατικά Νοσοκομεία.
2898 15/12/2011 Ερωτήσεις Επιπτώσεις στην αγορά και αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ εξαιτίας του ελλείμματος του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
1223 15/12/2011 Αναφορές εκφράζει τις ενστάσεις του και τις σοβαρές του αντιρρήσεις αναφορικά με τις απαντήσεις της διοίκησης της Τράπεζας σχετικά με την Αναφορά για την απομάκρυνσή του.
2893 15/12/2011 Ερωτήσεις Εξαίρεση και των Μεταμοσχευθέντων Ήπατος από τα τέλη κυκλοφορίας
1221 15/12/2011 Αναφορές εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάστααη των εργαστηρίων του ΙΚΑ τα οποία παρέμειναν χωρίς αναλώσιμα υλικά, καθώς και για την ένταξη στο ΕΣΥ των κυτταρολογικών εργαστηρίων του ΙΚΑ.
1215 15/12/2011 Αναφορές αιτείται την ένταξη των φυσιοθεραπευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με επιστημονικά και τεχνοκρατικά κριτήρια.
Εγγραφές: 178901 - 178910 από 224238 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 17889 | 17890 | 17891 | 17892 | 17893 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ