ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 225818 αποτελέσματα, σελ. 1697 από 22582
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2875 04/10/2024 Αναφορές Επιστολή Συλλόγου Γονέων των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Χίου (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) και Επιστολή Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΕΕΕΚ Χίου.
2876 04/10/2024 Αναφορές Υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σελλασίας _ Θεολόγου _ Βου_τιάνων από διθέσιο σε μονοθέσιο.
2877 04/10/2024 Αναφορές Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης.
2878 04/10/2024 Αναφορές Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να φοιτούν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου και του 3ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σε ένα ασφαλές κτίριο.
2879 04/10/2024 Αναφορές Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στο Γυμνάσιο Γαράζοu στον Νομό Ρεθύμνου.
2880 04/10/2024 Αναφορές Αποζημιώσεις μελών Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Π.Ε. Χανίων.
2881 04/10/2024 Αναφορές Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό στα σχολεία και στα ΚΕΔΑΣΥ.
2882 04/10/2024 Αναφορές Να ιδρυθεί 3ο τμήμα στην Ά τάξη του 2ou Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης και να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς.
2883 04/10/2024 Αναφορές Οι υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών υπαλλήλων από την Π.Ε. Αχαΐας οδηγούν σε έλλειμμα ασφάλειας και φύλαξης.
2884 04/10/2024 Αναφορές Οι αμυγδαλοπαραγωγοί Καναλίων Μαγνησίας δεν πήραν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής από την πλημμύρα DANIEL.
Εγγραφές: 16961 - 16970 από 225818 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1695 | 1696 | 1697 | 1698 | 1699 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ