ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 220288 αποτελέσματα, σελ. 16799 από 22029
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
737/7038 22/03/2012 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Αποκλεισμός πτυχιούχων /Διοίκησης Επιχειρήσεων/ από διαγωνισμό της Ελληνικής Αστυνομίας
7032 22/03/2012 Ερωτήσεις Πλήρης αποτυχία του /Ηλεκτρονικού Δικτύου Κοινωνικής Ασφάλισης/
3306 22/03/2012 Αναφορές αιτείται να μην καταργηθεί ο ουσιαστικός έλεγχος των υδραυλικών εγκαταστάσεων που πραγματοποιούν εδώ και χρόνια τα σωματεία υδραυλικών.
7050 22/03/2012 Ερωτήσεις Διερεύνηση καταγγελιών για παράνομη λειτουργία ενοικιαζομένων δωματίων της Μαγνησίας
3329 22/03/2012 Αναφορές το οποίο αφορά στη μη εύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς ως προς την ένταξη της σταφίδας και των εσπεριδοειδών στο πρόγραμμα επιδοτούμενων βιολογικών προίόντων.
3312 22/03/2012 Αναφορές αιτείται την προώθηση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.
7033 22/03/2012 Ερωτήσεις Μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για τις ενισχύσεις γεωργών και κτηνοτρόφων δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης
7053 22/03/2012 Ερωτήσεις Σχετικά με την παραίτηση του διευθυντή ειδικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ Αττικής και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη διεύθυνση σε προσωπικό και τεχνικά μέσα
3318 22/03/2012 Αναφορές εκφράζει τη δυσαρέσκειά των παραγωγών της Κρήτης για τον παράνομο αποκλεισμό των μεγάλων λιμανιών της χώρας από τους ναυτεργάτες.
3326 22/03/2012 Αναφορές αιτούνται να απορροφηθεί άμεσα το 10% επί του συνόλου των επιλαχόντων, ώστε σε βάθος τριετίας να εκπληρωθεί και η απορρόφηση του συνόλου των επιλαχόντων, όπως αυτή ορίζεται στο ν.3938/2011.
Εγγραφές: 167981 - 167990 από 220288 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 16797 | 16798 | 16799 | 16800 | 16801 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ