ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226213 αποτελέσματα, σελ. 16109 από 22622
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2979 22/02/2013 Αναφορές παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα, σπουδαστές και φοιτητές αιτούνται την απόσυρση του σχεδίου /Αθηνά/.
2991 22/02/2013 Αναφορές αιτούνται την επαναλειτουργία του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου ή την αναβάθμισή του σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2987 22/02/2013 Αναφορές διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση του Τελωνείου Μήλου σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο.
2994 22/02/2013 Αναφορές αιτείται την επίλυση του θέματος λειτουργίας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
3007 22/02/2013 Αναφορές επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις πληγείσες περιοχές του Νομού Ηλείας, λόγω κατολισθήσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
2990 22/02/2013 Αναφορές διαμαρτύρεται για την πειθαρχική δίωξη κατά συνδικαλιστών της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω πραγματοποίησης ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια μεταγωγής αλλοδαπών.
3017 22/02/2013 Αναφορές αιτείται την επίλυση του θέματος της έκδοσης βιβλιαρίων ανασφάλιστων επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων εν ενεργεία, οι οποίοι, λόγω αδυναμίας, δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
3013 22/02/2013 Αναφορές εκφράζει την αντίθεσή του στη μεταφορά ανεξόφλητων πιστώσεων πρόσθετων αμοιβών των εργαζομένων του έτους 2012 στο έτος 2013.
7575 22/02/2013 Ερωτήσεις παράνομη βόσκηση και καταπατήσεις καλλιεργειών στην Κρήτη.
3005 22/02/2013 Αναφορές διαμαρτύρεται για το γεγονός της αναστολής της λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Τροπαίων και Δημητσάνας του Δήμου Γορτυνίας.
Εγγραφές: 161081 - 161090 από 226213 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 16107 | 16108 | 16109 | 16110 | 16111 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ