ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 221092 αποτελέσματα, σελ. 15143 από 22110
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
4173 14/05/2013 Αναφορές το οποίο αφορά σε πρόστιμο που επιβλήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό POP fm της Μυτιλήνης, λόγω μετακίνησής του σε άλλη συχνότητα γαι να αποφύγει τις παρεμβολές από την Τουρκία.
10505 14/05/2013 Ερωτήσεις Προβλήματα εργαζομένων στο Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Τρικάλων
4144 14/05/2013 Αναφορές αιτείται την υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων για τη λειτουργία των ΕΛ.ΤΑ..
1401 14/05/2013 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την ανάγκη αποκομιδής απορριμμάτων ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στους Δήμους Ερμιονίδας και Τρίπολης.
1404 14/05/2013 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εφαρμογή του ν. 4061/2012 στη μίσθωση ακινήτων για βόσκηση.
4125 14/05/2013 Αναφορές αιτείται την υιοθέτηση λύσεων για τη ρύθμιση των δανείων που είχαν λάβει επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένοι σε νομούς που επλήγησαν από πυρκαγιές το 2007.
10565 14/05/2013 Ερωτήσεις Διαχωρισμός των αποστράτων σε αυτούς που αποστρατεύτηκαν από την υπηρεσία και σε αυτούς που υπέβαλαν παραίτηση
10509 14/05/2013 Ερωτήσεις Σχετικά με την διάθεση και εμπορία οικόσιτων πουλερικών πτηνοτροφίας
4113 14/05/2013 Αναφορές αιτείται την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των συνεπειών από τα κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές του Δήμου.
4174 14/05/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στο γεγονός της μη ιατροδικαστικής γνωμάτευσης μετά το θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Εγγραφές: 151421 - 151430 από 221092 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 15141 | 15142 | 15143 | 15144 | 15145 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ