ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 221092 αποτελέσματα, σελ. 15138 από 22110
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
4181 14/05/2013 Αναφορές το οποίο αφορά σε διανομή ακατάλληλων φρούτων σε μαθητές δημοτικού σχολείου της Πάτρας.
4147 14/05/2013 Αναφορές εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου των ΕΛ.ΤΑ. και τη συγχώνευσή της με αυτή της Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.
4114 14/05/2013 Αναφορές αιτείται να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο των εργασιών και τα αποτελέσματα των εκθέσεων επιθεώρησης/ελέγχου στο Δήμο Άνω Λιοσίων Αττικής.
4112 14/05/2013 Αναφορές αιτείται την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γερμανική Κυβέρνηση για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
4122 14/05/2013 Αναφορές αιτείται την επίλυση θέματός του που αφορά την πληρωμή του από το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
4152 14/05/2013 Αναφορές αιτείται την επαναπρόσληψή του ως πολιτικό προσωπικό στο εργοστάσιο αρμάτων της 304 ΠΕΒ.
4180 14/05/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε απουσία της ελληνικής σημαίας κατά τη συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Α. Σαμαρά και Α. Γκιούλ στην Τουρκία.
4131 14/05/2013 Αναφορές αιτείται την επίλυση θέματος που αφορά το εργασιακό καθεστώς εργαζομένων στην εταιρεία /Κτηματολόγιο Α.Ε./.
4161 14/05/2013 Αναφορές αιτείται την επίλυση θέματος που αφορά τη παράνομη λειτουργία 20 περίπου Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης στο Ηράκλειο Κρήτης.
4128 14/05/2013 Αναφορές επισημαίνει την ανάγκη πρόβλεψης πλοίου ασφαλείας για τη διασφάλιση του νησιωτικού χώρου από φαινόμενα αποκλεισμού κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων.
Εγγραφές: 151371 - 151380 από 221092 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 15136 | 15137 | 15138 | 15139 | 15140 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ