ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 227863 αποτελέσματα, σελ. 14762 από 22787
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
534/4414 29/11/2013 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Άμεσος επανέλεγχος της απόφασης για επιστροφή ΦΠΑ 6.000.000 ευρώ στην εταιρεία /Talima Ventoyre INC/ , διαχειρίστρια του Athens Metro Mall στην οποία επεβλήθη πρόστιμο 5.400.000 ευρώ
1664 29/11/2013 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του διότι ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση με προσωρινή διαταγή να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 264 εργαζόμενοι, η σημερινή Διοίκηση του ΙΚΑ τους έχει αφαιρέσει κάθε εργασιακό δικαίωμα.
4404 29/11/2013 Ερωτήσεις Σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης στον ποταμό Νέστο με βαρέα μέταλλα
1648 29/11/2013 Αναφορές αιτείται την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού σώματος με ενιαίο καθηκοντολόγιο μεταξύ των μόνιμων υπαλλήλων και των συμβασιούχων καθώς και την ίση αντιμετώπιση σε θέματα που αφορούν μεταθέσεις και αποσπάσεις ανάμεσα τους.
530/4410 29/11/2013 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Αναζήτηση των αιτίων διακοπής των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ μεγάλων έργων της περιόδου 2000/2011
4420 29/11/2013 Ερωτήσεις Εκχερσωθείσες προ του 1975 δασικές εκτάσεις για αγροτική χρήση
1641 29/11/2013 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την αδιαφορία του Κράτους να εξοπλίσει το Πυροσβεστικό Σώμα με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και αιτείται την άμεση χορήγησή τους.
4392 29/11/2013 Ερωτήσεις Απαράδεκτη εμφάνιση και συμπεριφορά του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων σε συνέδριο στην Κομοτηνή
1672 29/11/2013 Αναφορές διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των πολύτεκνων οικογενειών από τη διανομή τροφίμων.
1681 29/11/2013 Αναφορές διαμαρτύρονται για τα προβλήματα του 2ου ΕΠΑ.Λ. Λαμίας, λόγω της κατάργησης του τομέα Υγείας και Πρόνοιας και της διαθεσιμότητας των καθηγητών του.
Εγγραφές: 147611 - 147620 από 227863 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14760 | 14761 | 14762 | 14763 | 14764 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ