ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 227173 αποτελέσματα, σελ. 14607 από 22718
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1863 17/12/2013 Αναφορές διαμαρτύρεται για τη συνέχιση του φαινομένου της λαθρεμπορίας καυσίμων στην χώρα μας.
1860 17/12/2013 Αναφορές εκφράζει την ανάγκη να ασχοληθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με θέματα όπως η φορολογία, το ασφαλιστικό, το παρεμπόριο κααι τις εμπορικές μισθώσεις ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση του κόσμου και αιτείται τις αναγκαίες μειώσεις σε όλα τα βασικά αγαθά, ώστε να επιβιώσει ο ελληνικός λαός.
4954 17/12/2013 Ερωτήσεις Επικείμενη αναδιάρθρωση της Οικονομικής Επιθεώρησης οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της
611/4952 17/12/2013 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Τηλεοπτικό θέαμα με αξιολογήσεις του Δημοσίου
1881 17/12/2013 Αναφορές δηλώνει την αντίθεσή της στην έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με τον κλάδο αρτοποιών και παραθέτει τις προτάσεις της, προκειμένου να μειωθεί η τιμή του ψωμιού.
1889 17/12/2013 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την απόφαση του Υπουργείου να αυξήσει τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους της χώρας κατά 60%.
1869 17/12/2013 Αναφορές καταθέτει δελτίο τύπου με θέμα την υπ΄αριθμό 315/2013 διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών, με την οποία ανεγνωρίσθηκε η σύστασή του ως μη κερδοσκοπικό σωματείο.
4941 17/12/2013 Ερωτήσεις Σχετικά με την τήρηση της ισονομίας στη χρηματοδότηση των κομμάτων
390 17/12/2013 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με τη χρηματοδότηση του Τμήματος Παθολογίας Υδρόβιων Οργανισμών/ Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ασθενειών Οστρακοειδών (Μαλακίων ) του Ινστιτούτου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ.
1833 17/12/2013 Αναφορές κατέθεσε επιστολή η οποία αναφέρεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές επ΄απειλή κατάσχεσης, προτείνοντας τη δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής τους.
Εγγραφές: 146061 - 146070 από 227173 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14605 | 14606 | 14607 | 14608 | 14609 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ