ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 231644 αποτελέσματα, σελ. 14268 από 23165
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
531 23/07/2014 Αναφορές παραθέτει Δελτίο Τύπου σχετικά με την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
1344 23/07/2014 Ερωτήσεις Απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων στον Τουρισμό
1355 23/07/2014 Ερωτήσεις Άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας
548 23/07/2014 Αναφορές αιτείται τη διατήρηση του τμήματος Πωλήσεων της ΔΕΗ στο δήμο τους, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των δημοτών και η επιβάρυνση με επιπλέον έξοδα σε περίοδο κρίσης.
601 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε επιστολή του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαγνησίας σχετικά με εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε βάρος των ασφαλισμένων.
599 23/07/2014 Αναφορές αιτείται την άμεση ρύθμιση ασφαλιστικών θεμάτων, που αφορούν τους ¨ασυνεπείς¨ ασφαλισμένους εμπόρους και άλλους επαγγελματίες.
584 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αφορά την εγκατάλειψη του Ολυμπιακού χωριού δέκα χρόνια μετά από τη δημιουργία του.
575 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε έλληνες στο εξωτερικό που ιδρύουν εταιρείες ¨μαϊμού¨ στη Βουλγαρία, οι οποίοι γλυτώνουν φόρους ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.
618 23/07/2014 Αναφορές αιτούνται την άμεση μετεγκατάσταση οικιστών της συγκεκριμένης περιοχής και την ανακατασκευή κτηρίων λόγω επικινδυνότητας.
594 23/07/2014 Αναφορές αιτείται την άμεση επαναλειτουργία τομέων όλων των ειδικοτήτων στο νέο ΕΠΑΛ και την ταυτόχρονη επιστροφή όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία.
Εγγραφές: 142671 - 142680 από 231644 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14266 | 14267 | 14268 | 14269 | 14270 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ