ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 216733 αποτελέσματα, σελ. 13736 από 21674
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1423 15/11/2013 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την καθυστέριση τοποθέτησης των απόφοιτων όλων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας σε θέσεις της ειδικότητας τους και αιτείται την άμεση λήψη μέριμνας για την πρόσληψη τους στις θέσεις αυτές.
1451 15/11/2013 Αναφορές αιτείται την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης άδειας εργασίας στους οικονομικούς μετανάστες, καθώς επίσης και των διαδικασιών έκδοσης και είσπραξης του εργοσήμου.
3838 15/11/2013 Ερωτήσεις Σχετικά με κατασκευή φωτοβολταϊκού στέγης
1434 15/11/2013 Αναφορές αιτείται την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων ώστε οι στρατιωτικοί να εφοδιάζονται με πολιτικό δελτίο ταυτότητος ή να είναι δυνατή η χρήση του υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητος και ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες της Συνθήκης Σέγκεν.
1428 15/11/2013 Αναφορές διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και πετρελαίο θέρμανσης στις σχολικές μονάδες του Δήμου.
1411 15/11/2013 Αναφορές διαμαρτύρεται για τις αλλαγές στα ποσοστά αναπηρίας που οδήγησαν στη διακοπή του επιδόματος της πρόνοιας.
1441 15/11/2013 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την οικονομική επιβάρυνση των ατόμων με αναπηρία από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
1455 15/11/2013 Αναφορές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με την διαθεσιμότητα στην οποία περιήλθαν, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημοτικούς αστυνομικούς που δεν έχουν αξιολογηθεί με καμία διαδικασία κι όμως καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις στους Δήμους και αιτούνται να αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτή τη άδικη διάκριση.
3860 15/11/2013 Ερωτήσεις Λειτουργία της πρώην ΕΡΑ Φλώρινας
3833 15/11/2013 Ερωτήσεις Συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα
Εγγραφές: 137351 - 137360 από 216733 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 13734 | 13735 | 13736 | 13737 | 13738 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ