ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 216968 αποτελέσματα, σελ. 13433 από 21697
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2447 30/01/2014 Αναφορές παραθέτει τις απόψεις της σχετικά με την φημολογούμενη κατάργηση των σχετικών κρατήσεων υπέρ των σχολών και τμημάτων μηχανικών των ελληνικών Πανεπιστημίων δια του ΤΣΜΕΔΕ.
5848 30/01/2014 Ερωτήσεις Εμφάνιση κρούσματος φυματίωσης σε σχολείο της Σπάρτης
2449 30/01/2014 Αναφορές παραθέτει τον προβληματισμό της σχετικά με την περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων και την απόφαση καθιέρωσης νοσηλείων κατά την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.
2459 30/01/2014 Αναφορές αιτείται την απόσυρση των άρθρων 23 έως 26 του νομοσχεδίου //Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις//, ενόψει των επιπτώσεών τους για τους τεχνικούς μη μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
2457 30/01/2014 Αναφορές αιτούνται να παραιτηθεί το δημόσιο από τη διεκδίκηση των ακινήτων που τους ανήκουν.
2440 30/01/2014 Αναφορές αναδεικνύει τα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΠΑΛ Έδεσσας και αιτείται τη στήριξη των καθηγητών του.
2410 30/01/2014 Αναφορές καταθέτει τον προβληματισμό της σχετικά με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου με τον τίτλο //εθνική αρχή συντονισμού πτήσεων και άλλες διατάξεις/.
2436 30/01/2014 Αναφορές προτείνει εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα κάλυψης του ελλείμματος και ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
2434 30/01/2014 Αναφορές αιτείται τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στη σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
2458 30/01/2014 Αναφορές αιτείται την πλήρωση των ελλείψεων προσωπικού στα σχολεία του νησιού με τη διάθεση στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δύο δασκάλων και μιας νηπιαγωγού.
Εγγραφές: 134321 - 134330 από 216968 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 13431 | 13432 | 13433 | 13434 | 13435 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ