ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226536 αποτελέσματα, σελ. 12718 από 22654
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
636 15/05/2015 Αναφορές αίτημα της Επαγγελματικής/Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών που αφορά την υλοποίηση της προεκλογής δέσμευσης της νυν πολιτικής ηγεσίας περί παραχώρησης του θαλάσσιου Μετώπου στην πόλη των Πατρών και τους κατοίκους της.
634 15/05/2015 Αναφορές δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στο θέμα της εφαρμογής της απόφασης του ΣΤΕ, ως προς την καταβολή των αναδρομικών στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
633 15/05/2015 Αναφορές αίτημα πολίτη για την αναστολή κρατήσεων υπέρ του ταμείου αλληλοβοηθείας από τη μισθοδοσία των Εθελοντών Μακράς Θητείας.
631 15/05/2015 Αναφορές αίτημα πολίτη για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.
632 15/05/2015 Αναφορές δημοσίευμα οιυ αφορά σε δίκη διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής Εγλυκάδας του Νομού Αχαΐας στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν τα θεσμικά όργανα της πολιτείας να προβαίνουν σε αναρτήσεις φωτογραφίων με τοξικομανείς στα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
630 15/05/2015 Αναφορές αίτημα πολίτη για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.
629 15/05/2015 Αναφορές δημοσίευμα που αφορά ανακοίνωση του Εργατοϋπολληλικού Κέντρου Πάτρας, το οποίο αιτείται περισσότερους ελέγχους από το ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων στα εργοτάξια και της παράνομης 12ωρης απασχόλησης των εργατών.
627 15/05/2015 Αναφορές αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ/ΜΕΑ) και των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
628 15/05/2015 Αναφορές αίτημα πολίτη για τη λήψη πρωτοβουλιών, από μέρους της κυβέρνησης για Πολιτειακές αλλαγές, όσο και για θεσμικές αναδιοργανώσεις, σχετικά με τις αρμοδιότητες των ως άνω υπουργείων.
625 15/05/2015 Αναφορές αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών για την απόδοση διευκρινήσεων για τις συνέπειες που θα προκληθούν με τη μεταφορά διθέσιμων από φορείς ης Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Εγγραφές: 127171 - 127180 από 226536 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 12716 | 12717 | 12718 | 12719 | 12720 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ