ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 227268 αποτελέσματα, σελ. 12186 από 22727
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
776 17/12/2015 Αναφορές παραθέτει τις προτάσεις τους για τα ισοδύναμα μέτρα και αιτείται την υιοθέτησή τους από την πολιτική ηγεσία.
775 17/12/2015 Αναφορές το οποίο αφορά τη συνεχή μόλυνση του περιβάλλοντος από τα απόβλητα της Βιομηχανικής Περιοχής Πελοποννήσου.
774 17/12/2015 Αναφορές επισημαίνει την ανάγκη να αποφευχθεί η ενδεχόμενη σύμπτυξη των δύο αστυνομικών τμημάτων του Δήμου Θερμαϊκού.
773 17/12/2015 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων σε 10 τουλάχιστον σημεία.
771 17/12/2015 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στις ευθύνες_αστικές και ποινικές_ του κ. Α. Στεργιώτη σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων σε σχέση με τον ΟΠΑΠ και για τα έσοδα που χάνει το κράτος.
772 17/12/2015 Αναφορές παραθέτει έρευνα για τις χρεώσεις των πιστωτικών καρτών και επισημαίνει το πρόβλημα των υπερβολικών χρεώσεων για τις επιχειρήσεις μέσω της χρήσης καρτών στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική συγκυρία λόγω ελέγχου κεφαλαίων.
770 17/12/2015 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στη μελέτη για την ενοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων της Πάτρας από το ταμείο αρχαιολογικών πόρων.
769 17/12/2015 Αναφορές αιτείται την άμεση καταβολή εγκεκριμένου κόστους αντικατάστασης διεγέρτη από τον ΕΟΠΥΥ.
768 17/12/2015 Αναφορές το οποίο προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας χρωστικής ουσίας (καρμίνιο), η οποία καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από τους πολίτες και προέρχεται από το κόκκινο σκαθάρι.
767 17/12/2015 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε προσπάθεια των ¨θεσμών¨ για χειραγώγηση της αγοράς φαρμάκων εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και υπέρ των εισαγόμενων σκευασμάτων.
Εγγραφές: 121851 - 121860 από 227268 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 12184 | 12185 | 12186 | 12187 | 12188 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ