ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 227578 αποτελέσματα, σελ. 11999 από 22758
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1170 25/02/2016 Αναφορές αιτείται την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού διάρκειας δύο ετών για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και επισημαίνει την αναγκαία προκήρυξη πρόσληψης εικοσιπέντε φυσικοθεραπευτών διάρκειας δύο ετών για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ.
1169 25/02/2016 Αναφορές αιτείται διευκρινήσεις για την εφαρμογή των νόμων 4351/2015 και 4280/2014, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα της κτηνοτροφίας,προκειμένου να μην επιβαρύνονται με επιπρόσθετες επιβαρύνσεις οι κτηνοτρόφοι.
1168 25/02/2016 Αναφορές αιτείται την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠ ΑμεΑ), προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους.
1167 25/02/2016 Αναφορές εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους και για την ουσιαστική έλλειψη περιφερειακής διάστασης στο νέο αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ, ρυθμίσεις που δυσχεραίνουν την δυνατότητα του επιχειρείν και απειλούν τη βιωσιμότητα των βιοτεχνιών και βιομηχανιών των Ακριτικών περιοχών της Θράκης.
1166 25/02/2016 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τo προς ψήφιση νομοσχέδιο που προωθεί την κατάργηση της παραγωγής και πώλησης τσίπουρου και αιτείται την απόσυρσή του.
1165 25/02/2016 Αναφορές καταγγέλουν την αδράνεια και την αδιαφορία της πολιτείας μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου απο τις καταστροφές που έχει υποστεί ο Απόλλωνας Νάξου, απο την κακοκαιρία το Φεβρουάριο του 2015 και αιτούνται την διενέργεια άμεσων παρεμβάσεων για όπου υπάρχει επικινδυνότητα και την πραγματοποίηση ενός ολοκληρωμένου λιμενικού έργου, με υποδομές κατάλληλες που θα δίνουν οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
1164 25/02/2016 Αναφορές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επικείμενη συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων των εν λόγω περιοχών με το Υποθηκοφυλακείο Λαμίας.
1163 25/02/2016 Αναφορές εκφράζει την ανάγκη τροποποίησης του (ΦΕΚ 2602/ τεύχος Β΄ /2_12_2015) που καθορίζει ως χώρο Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων τρίτων χωρών, το στρατόπαιδο στο Λινοπότι Κω.
1162 25/02/2016 Αναφορές εκφράζει την ανάγκη τροποποίησης του (ΦΕΚ 2602/τεύχος Β΄ / 2_12_2015) που καθορίζει ως χώρο Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων τρίτων χωρών, το στρατόπαιδο στο Λινοπότι Κω.
1161 25/02/2016 Αναφορές αιτείται την τροποποίηση του ΦΕΚ (ΦΕΚ 2602/τεύχος Β΄/2_12_2015) που καθορίζει ως χώρο Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών, το στρατόπεδο στο Λινοπότι Κω.
Εγγραφές: 119981 - 119990 από 227578 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 11997 | 11998 | 11999 | 12000 | 12001 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ