ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 228196 αποτελέσματα, σελ. 11558 από 22820
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2506 01/07/2016 Αναφορές αιτείται έγκριση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στον ποταμό Ενιπέα στην περιοχή του Δήμου Φαρσάλων από πλημμύρες που έλαβαν χώρα στις 20 και 21 Μαϊου του τρέχοντος έτους.
2504 01/07/2016 Αναφορές το οποίο υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες σύμβουλοι των υπουργών είναι ιδιαίτερα υψηλόμισθοι.
2502 01/07/2016 Αναφορές αιτείται την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε παγετός στην παραγωγή αμπελουργικών εκτάσεων σε Ζίτσα, Πρωτόπαππα κα Νεοχώρι και αξιώνει την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων τους, καθώς και την απαλλαγή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε κρασί και τσίπουρο.
2503 01/07/2016 Αναφορές το οποίο υποστηρίζει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο απαλλάσσει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όσους παράγουν ενέργεια με φυσικό αέριο.
2501 01/07/2016 Αναφορές επισημαίνει την ανάγκη ρύθμισης περιπτώσεων ανείσπρακτων μισθωμάτων του οικονομικού έτους 2014, που δηλώνονται ως εισπραχθέντα και φορολογούνται σαν κανονικό εισόδημα και αιτείται την απαλλαγή των ιδιοκτητών από τη φορολόγηση τους.
2500 01/07/2016 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που διεκδικεί ποσό εκατομμυρίων από ανείσπρακτα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας στα Δωδεκάνησα.
2499 01/07/2016 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την προωθούμενη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Βιολογίας της Α΄ Γυμνασίου από δύο (2) σε μία (1) επισημαίνοντας την ανάγκη αναβάθμισης του παραπάνω μαθήματος και ανάθεσης της διδασκαλίας του στους αρμόδιους επιστήμονες, ενώ παράλληλα αξιώνει τη σύμφωνη γνώμη όλων των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων του εν λόγω κλάδου.
2498 01/07/2016 Αναφορές επισημαίνει τα προβλήματα από την καθυστέρηση στην εκτίμηση των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες από παγετό και χαλάζι και αιτείται την άμεση εκτίμηση των ζημιών, καθώς και την άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τους αγρότες του Δήμου Σκύδρας.
2497 01/07/2016 Αναφορές ενημερώνει για τις ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες στην Τοπική Κοινότητα Δάφνης, από παγετό και χαλάζι και αιτείται την εφαρμογή του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον Οργανισμό Ελληνικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) που προβλέπει την καταβολή προκαταβολών στους παραγωγούς που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και ειδικά εάν υπάρχει μονοκαλλιέργεια όπως στην περίπτωση των κατοίκων του Δήμου Σκύδρας.
2496 01/07/2016 Αναφορές επισημαίνουν την ανάγκη έκδοσης κατ΄εξαίρεση, ατελούς άδειας απόσταξης για την παραγωγή μικρής ποσότητας παραδοσιακού ποτού ¨Σούμας¨, για να προσφερθεί δωρεάν στα πλαίσια των πολιτιστικών_τουριστικών εκδηλώσεων του Αυγούστου.
Εγγραφές: 115571 - 115580 από 228196 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 11556 | 11557 | 11558 | 11559 | 11560 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ