ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 230636 αποτελέσματα, σελ. 10033 από 23064
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
881 01/11/2017 Ερωτήσεις Θα επιστραφούν τα κλεμμένα του Τσοχατζόπουλου; Τι έγινε το 1,5 εκ. με το οποίο ποσό ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέκτησε μερίδιο στην αλυσίδα ΙΑΝΟΣ;
880 01/11/2017 Ερωτήσεις Θα επιστραφούν τα κλεμμένα του Τσοχατζόπουλου; Τι έγινε το 1,5 εκ. με το οποίο ποσό ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέκτησε μερίδιο στην αλυσίδα ΙΑΝΟΣ;
879 01/11/2017 Ερωτήσεις Θα επιστραφούν τα κλεμμένα του Τσοχατζόπουλου; Τι έγινε το 1,5 εκ. με το οποίο ποσό ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέκτησε μερίδιο στην αλυσίδα ΙΑΝΟΣ;
878 01/11/2017 Ερωτήσεις Η Roche Hellas αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (Cobimetinib) από την λίστα συνταγογραφούμενων του ΕΟΠΥΥ. Πως θα διασφαλιστεί η αποζημίωση του πανάκριβου αυτού ογκολογικού φαρμάκου για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη; Μπορεί η κάθε φαρμακευτική εταιρεία να αποσύρει φάρμακα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ασθενών;
877 01/11/2017 Ερωτήσεις Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και παλινωδίες σχετικά με την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς
876 01/11/2017 Ερωτήσεις Επανεκτίμηση όρων δραστηριότητας στις νησιωτικές περιοχές
875 01/11/2017 Ερωτήσεις Σχέδιο κατάργησης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου
874 01/11/2017 Ερωτήσεις 'Πληρώναμε 12 μήνες άδειο κτίριο για τη ΜΟΔ ΑΕ'
873 01/11/2017 Ερωτήσεις 'Η Αλβανία συνεχίζει τα μέτρα καταστροφής περιουσιών μελών της ελληνικής μειονότητας'
872 01/11/2017 Ερωτήσεις 'Υπολειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο στο Ματσούκι Ιωαννίνων λόγω έλλεψης δασκάλων'
Εγγραφές: 100321 - 100330 από 230636 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 10031 | 10032 | 10033 | 10034 | 10035 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ