ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 231680 αποτελέσματα, σελ. 9019 από 23168
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2079 28/08/2014 Ερωτήσεις Κόσμημα για την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα η πίστα Formula 1 στην Πάτρα
1181 28/08/2014 Αναφορές αιτείται την οικονομική στήριξη της Πολιτείας για την κάλυψη των μισών ετήσιων λειτουργικών εξόδων του οικοτροφείου Οινουσσών, προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή της λειτουργίας του.
1127 28/08/2014 Αναφορές παραθέτει τις προτάσεις του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα.
1150 28/08/2014 Αναφορές καλεί τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν το θέμα των μετεγγραφών/μεταφορών θέσεων εισαγωγής πολυτέκνων σε σχολές ή τμήματα της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
1155 28/08/2014 Αναφορές αιτείται από το αρμόδιο Υπουργείο τυχόν τροπολογία του ΕΝΦΙΑ λόγω των αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών για τη χώρα.
1096 28/08/2014 Αναφορές σύμφωνα με το οποίο η εφορία ¨τιμωρεί¨ με υπερδιπλάσιο συντελεστή τη μεταποίηση.
54 28/08/2014 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα της φορολόγησης των διαφόρων λιστών των εμβασμάτων του εξωτερικού.
1208 28/08/2014 Αναφορές παραθέτει τις προτάσεις του δηλώνοντας την αντίθεσή του σε σχετικό άρθρο νομοσχεδίου που κατατάσσει τα τουριστικά καταλύματα στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
1118 28/08/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην ταλαιπωρία που υποβάλλονται πολλοί Λασιθιώτες με αναπηρίες και προβλήματα υγείας τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι καλούνται να μεταφερθούν στο Ηράκλειο προκειμένου να εξεταστούν σε Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
1173 28/08/2014 Αναφορές παραθέτει τις παρατηρήσεις του σχετικά με τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών στη Δημοτική Ενότητα Άσσου/Λεχαίου.
Εγγραφές: 90181 - 90190 από 231680 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 9017 | 9018 | 9019 | 9020 | 9021 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ