ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 232633 αποτελέσματα, σελ. 8892 από 23264
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
603 23/07/2014 Αναφορές καταγγέλλει ότι έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αμαρουσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έκταση στην οποία λειτουργούν δύο μονάδες του ΥΠΑΑΤ, και αιτείται τη διατήρηση των εργαστηρίων, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γεωργίας.
572 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αφορά τις κινήσεις του Υπουργού Άμυνας όταν διαπίστωσε ότι η διαδρομή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και για 60 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Ελλάδας ήταν γεμάτη σκουπίδια.
1350 23/07/2014 Ερωτήσεις Οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
585 23/07/2014 Αναφορές αιτείται την τροποποίηση του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 σχετικά με το θέμα της μεταφοράς θέσης εισαγωγής πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
622 23/07/2014 Αναφορές αιτείται την αλλαγή της ορισθείσας ημερομηνίας για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής για τα θύματα των επιχειρήσεων της Κύπρου.
1357 23/07/2014 Ερωτήσεις Αντιμετώπιση φαινομένων διασπάθισης Δημοσίου Χρήματος στην Υγεία
569 23/07/2014 Αναφορές διαμαρτύρεται για τη γραφειοκρατία, που διέπει το νέο Πρόγραμμα Τουρισμού 2014/2015, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος.
616 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στο κλείσιμο της παιδικής χαράς στον εξωτερικό χώρο του Κάστρου Πάτρας και αποδίδει τις ευθύνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας της.
592 23/07/2014 Αναφορές επισημαίνει την ανάγκη τροποποίησης του νομοσχέδιου που προωθείται προς ψήφιση, το οποίο παραβιάζει τα δικαιώματα των μαθητών με αυτισμό και αιτείται την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών τους.
587 23/07/2014 Αναφορές αιτείται την ένταξη των ΠΠΥ και των Συμβασιούχων στα επικίνδυνα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 15 του ν.4024, και καταγγέλλει την εξαίρεσή τους από το επίδομα των 500 ευρώ, που χορηγήθηκε σε όλους τους Ένστολους.
Εγγραφές: 88911 - 88920 από 232633 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 8890 | 8891 | 8892 | 8893 | 8894 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ