ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226689 αποτελέσματα, σελ. 2599 από 22669
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
4626 31/03/2011 Αναφορές αιτούνται τη διατήρηση του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου κα την λειτουργία του ως τριθέσιο ή την δημιουργία εξαθέσιου σχολείου από κοινού στο Νεοχώρι με την κοινότητα Λεπτής.
4644 31/03/2011 Αναφορές εκφράζει την αντίθεσή του στον τρόπο συνέχισης λειτουργίας των συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως αυτός διατυπώνεται στην νέα Κ.Υ.Α. και αποτυπώνεται στην πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ.
14166 31/03/2011 Ερωτήσεις Επάνδρωση του Αστυνομικού Σταθμού Ερυθρών.
4643 31/03/2011 Αναφορές αιτείται να γίνει δεκτή από το Υπουργείο η εκπρόθεσμη αίτηση της για συμμετοχή στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
4661 31/03/2011 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στο γεγονός ότι τοπικοί και δημοτικοί παράγοντες διαφόρων πολιτικών χώρων ενώνουν δυνάμεις διεκδικώντας το /άνοιγμα/ της λιμενικής ζώνης της Πάτρας.
4658 31/03/2011 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά του Δήμου Πατρέων.
4646 31/03/2011 Αναφορές αιτείται την αναδιάρθρωση των φόρων, με αξιοποίηση των πάγιων στοιχείων της φορολογίας, ώστε να επανέλθει η κερδοφορία του δικτύου και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
4593 31/03/2011 Αναφορές αιτείται την αποκατάσταση του ύψους των συντάξεων στο 80% των πάσης φύσεως αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων κ.λπ..
4664 31/03/2011 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στο σημαντικό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην περιοχή της Κορινθίας.
4665 31/03/2011 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στο γεγονός ότι οι διευθυντές όλων των κλινικών του Νοσοκομείου Πατρών /ο Άγιος Ανδρέας/ ετοιμάζονται για ομαδική παραίτηση, εάν τελικά ισχύσει το καθεστώς της εναλλάξ εφημερίας με το Π.Γ.Ν.Π..
Εγγραφές: 25981 - 25990 από 226689 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 2597 | 2598 | 2599 | 2600 | 2601 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ