ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226213 αποτελέσματα, σελ. 2331 από 22622
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3885 03/03/2011 Αναφορές ζητά την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σχετικά με τις εργατικές κατοικίες, τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας καθώς και με την, όπως έχει κριθεί απαραίτητη, ανακαίνιση του κτιρίου Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.
3844 03/03/2011 Αναφορές διαμαρτύρονται για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Σχολικού Κέντρου Αυλωναρίου με τη μείωση κατά δύο οργανικών θέσεων του αριθμού των διδασκόντων.
3859 03/03/2011 Αναφορές το οποίο αφορά σε ανοικτή επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος για προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
3855 03/03/2011 Αναφορές καταθέτουν προτάσεις για την προστασία του κλάδου τους, καθώς και για την εξασφάλιση εσόδων στο κράτος.
12486 03/03/2011 Ερωτήσεις Απολύσεις 22 συμβασιούχων στο Δήμο Τυρνάβου
12453 03/03/2011 Ερωτήσεις Υπέρογκες οφειλές του κράτους προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων
12482 03/03/2011 Ερωτήσεις Απειλές κατά της χώρας μας από ακραία ισλαμικά στοιχεία
12503 03/03/2011 Ερωτήσεις Κατάσταση περιπολικών οχημάτων στο Τμήμα Τροχαίας Βέροιας
3873 03/03/2011 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην διακοπή ηλεκτροδότησης, τις απογευματινές ώρες, στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου της Πάτρας.
3867 03/03/2011 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην κόντρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ΔΕΠΑ και του καλλιτέχνη κ. Β. Λιακόπουλου.
Εγγραφές: 23301 - 23310 από 226213 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 2329 | 2330 | 2331 | 2332 | 2333 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ