ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 230109 αποτελέσματα, σελ. 23006 από 23011
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
4592 20/04/2026 Ερωτήσεις Καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των συρμών του Μετρό Αθηνών και συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των πολιτών.
763 20/04/2026 Επίκαιρες Ερωτήσεις Η προσφάτως συσταθείσα από εσάς Επιτροπή και οι παρεμβάσεις σας στην Δικαιοσύνη.
4591 20/04/2026 Ερωτήσεις Ανεπαρκής αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο και άμεση ανάγκη ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών
4590 20/04/2026 Ερωτήσεις Έντονη διαμαρτυρία για την κατάργηση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΕΦΚΑ στο Αίγιο και την υποβάθμιση των υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους της Αιγιάλειας
762 20/04/2026 Επίκαιρες Ερωτήσεις Η απειλή βίαιης έξωσης 400 κατοίκων στα «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
4589 20/04/2026 Ερωτήσεις Θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αντίστοιχα μέτρα μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, κατά το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας;
400/4588 20/04/2026 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Οκτώ και πλέον χρόνια αναμονής για παράδοση εργατικών κατοικιών στη Θήβα: καθυστερήσεις, εγκατάλειψη και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων αλλά και του Δημοσίου
4587 20/04/2026 Ερωτήσεις Κίνδυνοι από τη νέα ρύθμιση για τον Προσωπικό Γιατρό
399/4586 20/04/2026 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Παροχή στοιχείων σχετικά με ενδεχόμενες συμβάσεις _ αναθέσεις ανάμεσα στον Δήμο Βύρωνος και σε συγκεκριμένα ΑΦΜ.
398/4585 20/04/2026 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Παροχή στοιχείων σχετικά με ενδεχόμενες συμβάσεις _ αναθέσεις ανάμεσα στον Δήμο Γαλατσίου και σε συγκεκριμένα ΑΦΜ.
Εγγραφές: 230051 - 230060 από 230109 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 23004 | 23005 | 23006 | 23007 | 23008 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ