ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226278 αποτελέσματα, σελ. 22214 από 22628
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
8653 18/09/2025 Ερωτήσεις Τι γίνεται με τα _ εν εξελίξει _ ενεργειακά προγράμματα αναβάθμισης κατοικίας (Εξοικονομώ _ Ανακαινίζω); Θα δοθούν εγκαίρως παρατάσεις υλοποίησης;
1371 18/09/2025 Επίκαιρες Ερωτήσεις Οι τραγικές συνέπειες από την εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου της ζωονόσου συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού.
8687 18/09/2025 Ερωτήσεις Αποκλεισμός πλημμυροπαθών από το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) λόγω φιλοξενίας η οποία οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.
8686 18/09/2025 Ερωτήσεις Πρόοδος υλοποίησης Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης στην Π.Ε Φλώρινας.
8685 18/09/2025 Ερωτήσεις Αστυνομική αυθαιρεσία από Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος στην Άνδρο σε βάρος πολίτη παρουσία του ΠτΔ.
8684 18/09/2025 Ερωτήσεις Απένταξη Προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
8683 18/09/2025 Ερωτήσεις Ανάγκη στήριξης των παραγωγών λαϊκών αγορών και ανακούφισή τους από περιττά γραφειοκρατικά βάρη και άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις.
8682 18/09/2025 Ερωτήσεις Στήριξη καστανοπαραγωγών Θεσσαλίας λόγω απωλειών από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες.
8681 18/09/2025 Ερωτήσεις Καθυστερήσεις πληρωμών προσωπικού και αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των απογευματινών χειρουργείων.
8680 18/09/2025 Ερωτήσεις Σε συνεχιζόμενο φιάσκο εξελίσσεται η λειτουργία του ΚΕΦΟΔΕ. Η Διοίκηση της ΑΑΔΕ προσπαθεί να καλύψει τα προβλήματα με αναγκαστικές αποσπάσεις.
Εγγραφές: 222131 - 222140 από 226278 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 22212 | 22213 | 22214 | 22215 | 22216 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ