ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 218458 αποτελέσματα, σελ. 21346 από 21846
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3064 04/02/2025 Ερωτήσεις Επικίνδυνη για την υγεία ανήλικων παιδιών η έλλειψη αντισωμάτων έναντι ιστικής τρανσγλουταμινάσης (tTG) καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» τεράστιες αναμονές παιδιατρικών περιστατικών.
3063 04/02/2025 Ερωτήσεις Τεκμαρτή ασφάλιση και βαρέα και ανθυγιεινά για τους εργαζομένους στα Κομμωτήρια.
3062 04/02/2025 Ερωτήσεις Σχετικά με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια των πτήσεων από Σαντορίνη και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού της νήσου από τις συνέπειες της σεισμικής δραστηριότητας.
3097 04/02/2025 Ερωτήσεις Ελλείψεις προσωπικού και παρωχημένος εξοπλισμός στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας _ Ζητήματα ασφάλειας στις αερομεταφορές.
3096 04/02/2025 Ερωτήσεις Το Φράγμα Νεστορίου Καστοριάς εξελίχθηκε σε Γεφύρι της Άρτας.
3095 04/02/2025 Ερωτήσεις Σχετικά με την ένταξη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) στην Πολυτεχνική Σχολή του ΔΙ.ΠΑ.Ε.
3094 04/02/2025 Ερωτήσεις Εφαρμογή του Ν.3984/2011 και ενίσχυση της διαφάνειας στον Τομέα Ιστών και Κυττάρων.
483 04/02/2025 Επίκαιρες Ερωτήσεις Εργασιακά προβλήματα των συμβασιούχων γεωπόνων του ΕΛΓΑ.
3093 04/02/2025 Ερωτήσεις Η μείωση της παραγωγής φυστικιού στην Αίγινα φτάνει στο 80_90%. Άμεση η ανάγκη της στήριξης των Φυστικοπαραγωγών του νησιού.
3092 04/02/2025 Ερωτήσεις Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την πρωτόγνωρη πρόκληση με τα τρικάκια με την υπογραφή του UCC και σύνθημα Ελεύθερη Τσαμουριά στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας.
Εγγραφές: 213451 - 213460 από 218458 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 21344 | 21345 | 21346 | 21347 | 21348 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ