ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226561 αποτελέσματα, σελ. 19405 από 22657
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
275 09/01/2023 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σε απόγνωση οι κάτοικοι στην τοπική κοινότητα Χωστίων Βοιωτίας λόγω συνεχιζόμενων κλοπών.
274 09/01/2023 Επίκαιρες Ερωτήσεις Προβλήματα παραγωγών εσπεριδοειδών.
1617 10/01/2023 Ερωτήσεις Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων μέσω του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» των πληγέντων καλλιεργητών ροδιάς στην Π.Ε. Λάρισας.
1616 10/01/2023 Ερωτήσεις Χωρίς καμία ενίσχυση οι πυρόπληκτοι αγρότες της Δ.Κ. Βασιλιτσίου Μεσσηνίας ενάμιση χρόνο μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές.
1615 10/01/2023 Ερωτήσεις Να δοθεί και στους καλλιεργητές μήλων της ΠΕ Σερρών η ενίσχυση των 300€/στρέμμα που θα λάβουν οι καλλιεργητές μήλων άλλων περιοχών της χώρας.
1614 10/01/2023 Ερωτήσεις Έκθετη η Κυβέρνηση για τον αποκλεισμό ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία από οποιαδήποτε παροχή συνδέεται με την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας.
1611 10/01/2023 Ερωτήσεις Αγωνιούν οι αγρότες λόγω εκτεταμένων ζημιών σε καλλιέργειες της Βοιωτίας από αγριογούρουνα.
1610 10/01/2023 Ερωτήσεις Τεράστιο το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις Τοπικές Διευθύνσεις ΕΦΚΑ.(Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης)
1609 10/01/2023 Ερωτήσεις Έκτος ενισχύσεων deminimis οι μηλοπαραγωγοί και τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας. Άμεση αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας.
1608 10/01/2023 Ερωτήσεις Άμεση πολιτική απόφαση για την αποκατάσταση της εμφανούς αδικίας και ζημίας των 360 αδιόριστων Ειρηνοδικών.
Εγγραφές: 194041 - 194050 από 226561 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 19403 | 19404 | 19405 | 19406 | 19407 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ