ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226689 αποτελέσματα, σελ. 18187 από 22669
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
885 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητά την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων υπέρ των πολιτών για την ακρίβεια που επικρατεί στο νησί, και αιτείται απαντήσεων.
884 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή τους εκφράζουν την σφοδρή αντίθεσή τους στην απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τις αγορές Χωρίς Μεσάζοντες από 1/02/2022, με το νέο της Νόμο 4849/2021, και αιτείται απάντησης.
883 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της αποδοχής των χειρόγραφων μισθωτηρίων για τις αγροτικές γαίες, που ενοικιάζουν οι αγρότες και οι οποίες δηλώνονται για τον καθορισμό της ενιαίας ενίσχυσης, και αιτείται απάντησης.
882 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή του περιγράφεται η σημαντική μείωση της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου λόγω των καιρικών συνθηκών στην Ανατολική Μάνη και σημειώνει ότι το κύριο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής προέρχεται από την καλλιέργεια της ελιάς και η πτώση της παραγόμενης ποσότητας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη διαβίωσή τους, και αιτείται απάντησης.
881 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή της ενημερώνει ότι τα καταλύματα του Νομού Κορινθίας, λόγω συνθηκών του covid_19 έχουν ήδη χάσει δύο τουριστικές σεζόν και έρχεται να προστεθεί και τρίτη με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και ζητεί άμεση στήριξη από την Πολιτεία, και αιτούνται απαντήσεων.
880 20/12/2021 Αναφορές ζητεί τη δωρεάν διέλευση κατοίκων της περιοχής και των μαθητών από τα διόδια Γαβρολίμνης, και αιτείται απαντήσεων.
879 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί χρηματοδότηση του Δήμου για το έργο αποκατάστασης του τοιχίου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, και αιτείται απάντησης.
878 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί χρηματοδότηση του Δήμου για το έργο συντήρησης της Εθνικής Οδού που διέρχεται από την πόλη της Άρτας, και αιτείται απάντησης.
877 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή του περιγράφει αναλυτικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με την αναγραφή προσωπικών δεδομένων στα δύο από τα τρία Επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΑ), ενώ το ΓΕΝ προστατεύει τη δημόσια έκθεση των στελεχών, και αιτείται απάντησης.
876 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή τους επισημαίνουν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λόγω έλλειψης προσωπικού, και αιτείται απάντησης.
Εγγραφές: 181861 - 181870 από 226689 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 18185 | 18186 | 18187 | 18188 | 18189 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ