ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 224574 αποτελέσματα, σελ. 17706 από 22458
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3556 30/07/2021 Αναφορές με έγγραφό της καταθέτει αίτημα οικονομικής στήριξης των τουριστικών καταλυμάτων, και αιτείται απαντήσεων.
3558 30/07/2021 Αναφορές με επιστολή του περιγράφει το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την πιθανή υποβάθμιση ή κλείσιμο του Υποκαταστήματος Α’ Μισθωτών Πέλλας, και αιτείται απάντησης.
3557 30/07/2021 Αναφορές με επιστολή της εκφράζει τη διαμαρτυρία της και ζητεί τη στήριξη της πολιτείας για τις τρίτεκνες οικογένειες, και αιτείται απαντήσεων.
3559 30/07/2021 Αναφορές με επιστολή της καταγγέλλει σοβαρά φαινόμενα εργοδοτικής παραβατικότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού _ τουρισμού στο Νυδρί Λευκάδας και τονίζει την ανάγκη διεξαγωγής άμεσων επιτόπιων ελέγχων για τη διερεύνηση των εν λόγω παραβάσεων, και αιτούνται απάντησης.
3560 30/07/2021 Αναφορές με επιστολή του θέτει το θέμα του προβλήματος που έχει προκύψει με την πιθανή υποβάθμιση ή το κλείσιμο του Υποκαταστήματος Α΄Μισθωτών Πέλλας (τ. ΙΚΑ_ΕΤΑΜ Αριδαίας), και αιτείται απάντησης.
3561 30/07/2021 Αναφορές με επιστολή του ενημερώνει σχετικά με τον καθορισμό αποζημίωσης των μελών των επιτροπών που συστήνονται και συγκροτούνται από τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για την καταγραφή ζημιών, και αιτείται απαντήσεων.
3562 30/07/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες τις περιόδου Φεβρουαρίου_Μαρτίου στα ελαιόδεντρα της περιοχής του νοτίου Έβρου καθώς οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή ενεργοποίησαν τη βλαστική δραστηριότητα των δέντρων, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες έως και _15ο που σημειώθηκαν έστω και για λίγες ώρες, ήταν αρκετές, για να προκαλέσουν έως και 4ο παγετοπληξία στα δέντρα,και αιτείται απάντησης.
3563 30/07/2021 Αναφορές ενημερώνει ότι από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, έχουν αποστείλει προς το Υπ. Οικονομικών επιστολές ζητώντας και αναμένοντας χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και δη διαρκουσών των καταιγιστικών και επαναλαμβανόμενων αποφάσεων, εγκυκλίων, κλπ, που αφορούν διαδικασίες και εργασίες που καθημερινά διεκπεραιώνουν, και αιτείται απάντησης.
3564 30/07/2021 Αναφορές με επιστολή του κοινοποιεί υπόμνημα του Σωματείου Δασεργατών Εδέσσης και Περιφέρειας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ», σχετικά με την επίλυση θέματος που προέκυψε μετά τον νέο τρόπο έκδοσης γραμματίων για την αγορά ενσήμων των δασεργατών, από τον ΕΦΚΑ, και αιτείται απάντησης.
3565 30/07/2021 Αναφορές με επιστολή της ζητεί την τροποποίηση του άρθρου 24 στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», και αιτείται απάντησης.
Εγγραφές: 177051 - 177060 από 224574 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 17704 | 17705 | 17706 | 17707 | 17708 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ