ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 222174 αποτελέσματα, σελ. 17625 από 22218
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3302 07/07/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει την ανάγκη επέκτασης του ωραρίου δρομολογίων πορθμειακής γραμμής Φανερωμένης Σαλαμίνας _ Περάματος Μεγάρων προς διευκόλυνση των εργαζομένων, και αιτείται απάντησης.
3303 07/07/2021 Αναφορές με επιστολή τους καταγγέλλουν μεθοδεύσεις και "παράνομες" ενέργειες ακόμη και από κρατικούς φορείς σε έκταση 14.500 στρεμμάτων όπου και συμπεριλαμβάνεται και ο κόλπος του Ναυαγίου, και αιτείται απαντήσεων.
3304 07/07/2021 Αναφορές με υπόμνημά τους ζητούν να μην χαρακτηρίζονται δασικά τα μεσεγγυημένα αγροτικά ακίνητα, και αιτείται απαντήσεων.
3305 07/07/2021 Αναφορές με επιστολή της επισημαίνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή από το επικείμενο κλείσιμο τραπεζικού καταστήματος στη Σκύδρα της Π.Ε. Πέλλας, και αιτείται απαντήσεων.
3306 07/07/2021 Αναφορές με επιστολή τους διατυπώνουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου που αφορά τα Εκκλησιαστικά σχολεία, και αιτείται απάντησης.
3307 07/07/2021 Αναφορές με επιστολή της επισημαίνει τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου, αναφορικά με την αναγνώριση τίτλων του εξωτερικού από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.), και αιτείται απάντησης.
3308 07/07/2021 Αναφορές με επιστολή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους για διατάξεις του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου αναφορικά με την Εκκλησιαστική Ακαδημίας Βέλλας και των Σχολών αυτής, και αιτείται απάντησης.
3309 07/07/2021 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει τις απόψεις του για τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, και αιτείται απάντησης.
3310 07/07/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την μονιμοποίηση τους, για την οποία δεν υπάρχει συνταγματικό κόλλημα, σύμφωνα και με το σκεπτικό σχετικών δικαστικών αποφάσεων (εγχώριων και Ευρωπαϊκών) που έχουν δημοσιευτεί για τη μονιμοποίηση επικουρικών εργαζομένων σε άλλα Νοσοκομεία και υπηρεσίες της χώρας, και αιτείται απάντησης.
7863 07/07/2021 Ερωτήσεις Προβλήματα αντιφατικής διαχείρισης της διαδικασίας εμβολιασμού πολιτών οι οποίοι νόσησαν ασυμπτωματικά και διαθέτουν επαρκή αντισώματα.
Εγγραφές: 176241 - 176250 από 222174 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 17623 | 17624 | 17625 | 17626 | 17627 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ