ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 222265 αποτελέσματα, σελ. 17592 από 22227
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3222 30/06/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί τη διεξαγωγή ελέγχων για τη ρύπανση και δυσοσμία στον Ιλισό ποταμό και την οριστική επίλυση του προβλήματος που απασχολεί την περιοχή, και αιτούνται απάντησης.
3221 30/06/2021 Αναφορές με επιστολή τους αναφέρονται στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ΤΟΕΒ και ισχύει πάνω από 62 χρόνια με τον ιδρυτικό νόμο 3881 του 1958 και ζητούν να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του θεσμικού, οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των συλλογικών δικτύων άρδευσης στην Ελλάδα, και αιτείται απάντησης.
3220 30/06/2021 Αναφορές με επιστολή του αιτείται τη δημιουργία πιστοποιημένου εργαστηρίου ελέγχου γάλακτος στο νησί, και αιτείται απάντησης.
3219 30/06/2021 Αναφορές με επιστολή της αιτείται να περιληφθεί και η Περιφερειακή Τηλεόραση στην κάλυψη με τηλεοπτικό σήμα των «λευκών περιοχών», και αιτείται απάντησης.
3218 30/06/2021 Αναφορές με επιστολές τους εκφράζουν τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δεσκάτης επιβάλλει την αστυνόμευση στην περιοχή και ασκεί τη διοίκηση του Αστυνομικού Τμήματος, και αιτούνται απάντησης.
3217 30/06/2021 Αναφορές με επιστολή της εκφράζει την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά της για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών από την ψηφιακή πλατφόρμα «Εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης», και αιτείται απάντησης.
3216 30/06/2021 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει την διαμαρτυρία του για τα πενιχρά επιδόματα, εισοδήματα και συντάξεις που εισπράττουν από το ελληνικό Δημόσιο αλλά και για τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά συμμετοχής τους στις χορηγούμενες προς αυτούς θεραπείες, που κυμαίνονται μεταξύ των ποσοστών του 35% ως και 55%, και αιτείται απαντήσεων.
3215 30/06/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί να λειτουργήσουν κατά το σχολικό έτος 2021_22 οι Ειδικότητες Ηλεκτρολόγων και Βρεφονηπιοκόμων στη Γ΄τάξη του σχολείου, και αιτούνται απάντησης.
3214 30/06/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί να ενημερωθεί για την απόρριψη της πρότασης ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και αιτείται απάντησης.
3213 30/06/2021 Αναφορές με επιστολή του διαμαρτήρονται για την πώληση τμήματος του εργοστασίου της Μάνδρας, και αιτούνται απαντήσεων.
Εγγραφές: 175911 - 175920 από 222265 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 17590 | 17591 | 17592 | 17593 | 17594 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ