ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 218922 αποτελέσματα, σελ. 17214 από 21893
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2088 24/03/2021 Αναφορές με αφορμή έγγραφο του ΕΦΕΤ από το οποίο προκύπτει η ακαταλληλότητα των διατιθέμενων κρεάτων που μοίρασε σε άπορες οικογένειες της Σαλαμίνας η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Προγράμματος ΤΕΒΑ θέτει ερωτήματα στους αρμοδίους υπουργούς για το ποιοι έχουν την ευθύνη και τι προτίθενται να πράξουν για την τιμωρία τους και αιτείται απαντήσεων.
2087 24/03/2021 Αναφορές με ψήφισμά του επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης με 1.215.000 ευρώ του προγράμματος δακοκτονίας του 2021 προκειμένου να φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν εγκαίρως 4 ψεκασμοί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και να προστατευθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου της περιοχής και αιτείται απάντησης.
2086 24/03/2021 Αναφορές με επιστολή του αναφέρεται στην αναγκαιότητα κατασκευής νέου κτιρίου για το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ), το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από σεισμό και αιτείται απάντησης.
2085 24/03/2021 Αναφορές πολίτες εκφράζουν την διαμαρτυρία τους με το ότι έχει θεσπιστεί η δυνατότητα διάλυσης πυρήνων βιοποικιλότητας, δηλαδή περιοχών «Natura2000», μέσα από την προστασία μόνο μέρους αυτών, ώστε να επιτραπούν επενδυτικά σχέδια, κυρίως, εγκατάστασης υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες _ φωτοβολταϊκά) και αιτείται απαντήσεων.
2084 24/03/2021 Αναφορές επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης της πολιτείας λόγω της πανδημίας δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ζητεί από το κράτος να βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε όλοι μαζί να συντάξουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος της πανδημίας και αιτείται απαντήσεων.
2083 24/03/2021 Αναφορές με επιστολή της εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), από το προσωπικό πληροφοριών και αιτούνται απάντησης.
2082 24/03/2021 Αναφορές με επιστολή της προτείνει την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της Πυροσβεστικής, εκτός πανελληνίων εξετάσεων, μέσω διαγωνισμού και με το κριτήριο της εντοπιότητας, αντίστοιχη με αυτή άλλων Σωμάτων Ασφαλείας (ειδικούς φρουρούς) και αιτείται απάντησης.
2081 24/03/2021 Αναφορές ζητούν την αναστολή της εφαρμογής του Ν.4688/2020, αρ. 46 τουλάχιστον μέχρι τις 31_12_2022 ή την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων και αιτείται απάντησης.
2080 24/03/2021 Αναφορές επισημαίνει ότι το περασμένο καλοκαίρι επιχειρήθηκε από διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ να μετακινηθούν με τις τακτικές μεταθέσεις του 2020 κάποιοι αξιωματικοί, που ανήκουν στη θεσμοθετημένη ειδική κατηγορία των τριτέκνων, βάσει του Ν. 3883/2010 Άρθρο 5, του Ν. 4361/2016 Άρθρο 15 και τον Ν. 4609/19 και ορισμένες οικογένειες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μετατέθηκαν σε περιοχή, που δεν ήταν μέσα στις επιθυμίες τους χωρίς μάλιστα να υφίστανται απολύτως αδήριτες υπηρεσιακές ανάγκες και αιτείται απάντησης.
2079 24/03/2021 Αναφορές με κοινή ανοικτή επιστολή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους για τα κριτήρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση επιδόματος στα μέλη τους από χρηματικά διαθέσιμα του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας του ΟΑΕΔ και αιτούνται απάντησης.
Εγγραφές: 172131 - 172140 από 218922 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 17212 | 17213 | 17214 | 17215 | 17216 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ