ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 219586 αποτελέσματα, σελ. 17182 από 21959
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1971 17/03/2021 Αναφορές εκφράζει την διαμαρτυρία της για τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσαν οι αρμόδιες αρχές στα χερσαία σύνορα και έχουν προκαλέσει εμπλοκή στην ομαλή διενέργεια των διεθνών εμπορευματικών μεταφορών, η οποία επηρεάζει κυρίως την χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και αιτείται απαντήσεων.
1970 17/03/2021 Αναφορές θέτει το ζήτημα της αδικίας των τριτέκνων Αξιωματικών κατά την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεών τους και ζητεί την άμεση διόρθωση των πινάκων και να προταχτούν οι τρίτεκνοι στρατιωτικοί ούτως ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος τους, πάντοτε στο πλαίσιο της τήρησης των επιταγών του Συντάγματος, που προβλέπει ειδική μέριμνα για τις πολυμελείς οικογένειες και αιτείται απαντήσεων.
1969 17/03/2021 Αναφορές εκφράζει την διαμαρτυρία της σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των αρμόδιων αρχών για τις ιαματικές πηγές της χώρας και αιτείται απάντησης.
1968 17/03/2021 Αναφορές ενημερώνει σχετικά με ζητήματα μικρο_επενδυτών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίοι επιχειρούν να επενδύσουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα και αιτείται απάντησης.
1967 17/03/2021 Αναφορές ζητεί από τις αρμόδιες αρχές να αναλάβει πρωτοβουλίες για ειδική διαχείριση των τραπεζικών δανείων των επιχειρήσεων, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και τα παρατεταμένα lockdowns και αιτείται απαντήσεων.
1966 17/03/2021 Αναφορές εκφράζει την διαμαρτυρία του για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι και ζητεί την άμεση και πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων τους, καθώς και την εφεξής σταθερή και έγκαιρη καταβολή του μισθού τους και αιτούνται απάντησης.
1965 17/03/2021 Αναφορές ζητούν για τουλάχιστον την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο να μην αλλάξει το καθεστώς παραχώρησης των κτημάτων στην περιοχή «'Ελος Κλειδίου» και αιτείται απάντησης.
1964 17/03/2021 Αναφορές θέτει το ζήτημα σχετικά με την αλλαγή στην διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη των Μουσικών Γυμνασίων και αιτείται απάντησης.
1963 17/03/2021 Αναφορές εκφράζει την διαμαρτυρία της σχετικά με τις αλλαγές των προϋποθέσεων των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο του 2021 και αιτείται απαντήσεων.
1962 17/03/2021 Αναφορές επισημαίνει την αναγκαιότητα της προστασίας του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου και τάσσεται ενάντια στην παραχώρησή του και τονίζει ότι κανένα σχέδιο αξιοποίησης «δεν νοείται να περιλαμβάνει τον Ενετικό Λιμένα Ηρακλείου» καθώς και ότι το Ενετικό Λιμάνι «πρέπει να τύχει της διαχείρισης που αρμόζει σε ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς» και αιτούνται απαντήσεων.
Εγγραφές: 171811 - 171820 από 219586 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 17180 | 17181 | 17182 | 17183 | 17184 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ