ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 216919 αποτελέσματα, σελ. 16870 από 21692
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
990 13/01/2021 Αναφορές με ψήφισμά τους επισημαίνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που πλήττεται ιδιαίτερα και ζητούν μια σειρά άμεσων ενισχυτικών παρεμβάσεων της πολιτείας στις δομές υγείας του Νομού για να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη και δύσκολη αυτή κατάσταση.
989 13/01/2021 Αναφορές με επιστολή του αναφέρεται στις προβλέψεις του υπό επεξεργασία Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και τονίζουν πως υπάρχει μία σημαντική παράλειψη, που αφορά καίρια σε προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για υπηρεσίες των ΟΤΑ όπως τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ_ΜΕΑ των Δήμων και ζητούν την κατ’ εξαίρεση εφαρμογή ισχυρής μοριοδότησης της λεγόμενης «ειδικής εμπειρίας» σε προκηρύξεις προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.. ...
988 13/01/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την αποκατάσταση των ανισοτήτων του Νόμου 4254/2014 αναφορικά με τα οικιακά φωτοβολταϊκά και αιτείται απάντησης.
987 13/01/2021 Αναφορές με επιστολή της ζητεί να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον covid19, των ατόμων με αναπηρία και αιτείται απαντήσεων.
986 13/01/2021 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει τα παράπονα των επιχειρήσεων του τουρισμού για την εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας κορονοϊού και αιτείται απαντήσεων.
985 13/01/2021 Αναφορές ζητούν διευκρινήσεις σχετικά με την ανανέωση και έκδοση νέων δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ από τις Περιφερειακές Ενότητες και τα ΚΕΠ , καθώς έχουν διαπιστωθεί ασάφειες στην εγκύκλιο και αιτούνται την ίδρυση ΚΔΑΠ_ΑΜΕΑ.
984 13/01/2021 Αναφορές με επιστολή του διαμαρτύρεται για την περαιτέρω μείωση της συμφωνημένης τιμής ανά KWh σε οικιακά και αγροτικά φωτοβολταϊκά και αιτείται απαντήσεων.
983 13/01/2021 Αναφορές ζητούν διευκρινήσεις σχετικά με την ανανέωση και έκδοση νέων δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ από τις Περιφερειακές Ενότητες και τα ΚΕΠ , καθώς έχουν διαπιστωθεί ασάφειες στην εγκύκλιο και ενημέρωση για τις κτιριακές υποδομές που θα στεγάζουν το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Μυστρά και αιτούνται απαντήσεων.
982 13/01/2021 Αναφορές ζητούν διευκρινήσεις σχετικά με την ανανέωση και έκδοση νέων δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ από τις Περιφερειακές Ενότητες και τα ΚΕΠ και αιτούνται απαντήσεων.
981 13/01/2021 Αναφορές με επιστολή τους ζητούν την άμεση μείωση της ύλης των μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού και αιτούνται απαντήσεων.
Εγγραφές: 168691 - 168700 από 216919 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 16868 | 16869 | 16870 | 16871 | 16872 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ