ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 218458 αποτελέσματα, σελ. 15469 από 21846
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
654 13/02/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την αναθεώρηση της απόφασης της Διεύθυνσης Οικονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού για αναστολή λειτουργίας του Κεντρικού Ταμείου Στρατού Βέροιας και των παραρτημάτων του, Υποταμείων Ιωαννίνων και Κοζάνης, που θα προκαλέσει σειρά προβλημάτων στους στρατιωτικούς της Ηπείρου και θα αυξήσει και τα λειτουργικά κόστη της Υπηρεσίας και αιτείται απαντήσεων.
655 13/02/2020 Αναφορές με επιστολή του θέτει το θέμα της διακοπής παροχής της εξισωτικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας και ζητεί να βρεθεί τρόπος οι συντάξεις χηρείας να αντιμετωπίζονται ως έμμεσες συντάξεις αντί για άμεσες και έτσι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να μπορέσουν να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα εξισωτικής ενίσχυσης, όπως συνέβαινε έως τώρα και αιτείται απαντήσεων.
656 13/02/2020 Αναφορές με ανακοίνωσή του εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης στο KING S COLLEGE LONDON η οποία παρέχει βήμα στην βεβήλωση της Κυπριακής τραγωδίας και την μονομερή προβολή του Ψευδοκράτους και των προκλητικών στόχων του και αιτείται τη μη διάθεση αίθουσας και τη μη προβολή των ψευδεπίγραφων θέσεων του Kudret Οzersay και του καθεστώτος που εκπροσωπεί και αιτείται απαντήσεων.
658 13/02/2020 Αναφορές ζητεί να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα οι κληρικοί εφόσον έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας τους και 15ετή ασφάλιση στο Ταμείο Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος κατά τον χρόνο άσκησης του λειτουργήματός τους, να ζητήσουν το εφάπαξ βοήθημά τους από το εν λόγω ταμείο ώστε να παραμείνουν εις την ενεργό εφημεριακή υπηρεσία, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ανάγκες λόγω έλλειψης Εφημερίων, ιδίως στην ύπαιθρο χώρα και αιτείται απαντήσεων.
657 13/02/2020 Αναφορές με επιστολή του θέτει το θέμα της διακοπής παροχής της εξισωτικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας και ζητεί να βρεθεί τρόπος οι συντάξεις χηρείας να αντιμετωπίζονται ως έμμεσες συντάξεις αντί για άμεσες και έτσι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να μπορέσουν να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα εξισωτικής ενίσχυσης, όπως συνέβαινε έως τώρα και αιτείται απαντήσεων.
659 13/02/2020 Αναφορές ζητούν να πληρωθούν τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου οι εργαζόμενου της εργολαβικής εταιρείας ¨ΑΝΟΔΙΚΗ" στο Νοσοκομείο ¨ΘΡΙΑΣΙΟ" και να επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης τους.
660 13/02/2020 Αναφορές ζητεί την άμεση έκδοση προκήρυξης για μόνιμο προσωπικό στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της χώρας και αιτείται απαντήσεων.
661 13/02/2020 Αναφορές ζητεί να ενισχυθεί η φύλαξη του ¨ΘΡΙΑΣΙΟΥ " Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων και να εξασφαλιστεί η νομική κάλυψη υγειονομικών υπαλλήλων που δέχονται επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
662 13/02/2020 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της διότι στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας δεν προβλέπονται κενές θέσεις για το τρέχον έτος ώστε να είναι δυνατή η μετάθεση αστυνομικών, και ιδιαίτερα τρίτεκνων, με τόπο συμφερόντων τους την Λάρισα και ζητούν να υπάρξει επίλυση του προβλήματος.
663 13/02/2020 Αναφορές αιτείται την επέκταση χορήγησης εξωιδρυματικού επιδόματος σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση (γενετική νόσος που περιορίζει την αναπνευστική ικανότητα) για να αντεπεξέλθουν με καλύτερους όρους στην καθημερινή θεραπεία τους και αιτείται την επίλυση του προβλήματος.
Εγγραφές: 154681 - 154690 από 218458 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 15467 | 15468 | 15469 | 15470 | 15471 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ