ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226278 αποτελέσματα, σελ. 14050 από 22628
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
51 26/07/2018 Αναφορές με επιστολή της εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την αδυναμία εξέλιξης των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ_Ενεργειακών Επιθεωρητών στη Β' και Γ΄ Τάξη των Ενεργειακών Επιθεωρητών και επικαλούμενη τη σοβαρότητα του ζητήματος που θίγει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών της, αιτείται συνάντηση με την αρμόδια πολιτική ηγεσία.
52 26/07/2018 Αναφορές αιτείται την πληρωμή των συμβασιούχων βρεφονηπιοκόμων ορισμένου χρόνου μέσω ΕΣΠΑ από τα έσοδα των δήμων και των ΝΠΔΔ, ενώ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης επέκτασης της συγκεκριμένης ρύθμισης και στα επόμενα έτη της δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα σχετικά με τις πληρωμές και να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα.
53 26/07/2018 Αναφορές διαμαρτύρεται για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι αντιμετωπίζονται φορολογικά ως ασκούντες την εμπορική δραστηριότητα και επισημαίνει την ανάγκη να υπαχθεί ο κλάδος τους στα ελεύθερα επαγγέλματα, εκεί όπου _όπως υποστηρίζει_ ανήκει πραγματικά.
54 26/07/2018 Αναφορές εκφράζει τις ενστάσεις του επί του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης "Έγκριση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας (Φάση Β΄_Στάδιο Β.1)" και παραθέτει τις προτάσεις του για την κατασκευή νέου εμπορικού_επιβατικού λιμένα και τη δημιουργία αεροδρομίου και καταφυγίου τουριστικών σκαφών.
55 26/07/2018 Αναφορές επισημαίνει την ανάγκη να παραμείνει το καθεστώς των ετεροδημοτών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των μελών των οικογενειών στρατιωτικών, προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο που υπηρετούν οι σύζυγοι στρατιωτικοί.
56 26/07/2018 Αναφορές αιτείται την παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στην περιοχή Ριγανόκαμπος _ Εγλυκάδα στον Δήμο Πατρέων, για την κατασκευή του ανατολικού πάρκου που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής.
57 26/07/2018 Αναφορές υποστηρίζει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να έχει ύλη ορθόδοξη και όχι πολυθρησκευτική και καλεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να συμμορφωθεί προς τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
58 26/07/2018 Αναφορές παραθέτει τις προτάσεις της για την ορθολογικότερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω των αναθέσεων της διδασκαλίας μαθημάτων, με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου.
59 26/07/2018 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση που διέπει τα αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα στην Ελλάδα, συγκριτικά με αυτό που ισχύει σε άλλες χώρες.
60 26/07/2018 Αναφορές παραθέτει επιστολή διαμαρτυρίας, για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Λευκίμμης στην Κέρκυρα, λόγω της λειτουργίας, παράνομου _κατά την άποψή της_ Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και αιτείται την ειρηνική επίλυση του ζητήματος.
Εγγραφές: 140491 - 140500 από 226278 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14048 | 14049 | 14050 | 14051 | 14052 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ