ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226213 αποτελέσματα, σελ. 12952 από 22622
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
80 12/10/2017 Αναφορές εκφράζει την διαμαρτυρία της για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία για την "αξιολόγηση" των εργαζομένων στο δημόσιο θίγοντας τα δικαιώματά τους και αιτείται την καταψήφιση της εν λόγω τροπολογίας, χαρακτηρίζοντάς την εκβιαστική, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική.
81 12/10/2017 Αναφορές αιτείται τη διερεύνηση φαινομένου από την Δικαιοσύνη αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου κόμματα, ιδιώτες και επιχειρηματίες, ενώ είναι δανειοδοτημένοι με υψηλά ποσά εμφανίζονται να αποπληρώνουν ξαφνικά τις υποχρεώσεις τους με κούρεμα.
82 12/10/2017 Αναφορές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών βασικών ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί της Σκοπέλου και καλούν τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του θέματος.
83 12/10/2017 Αναφορές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την, κατά την άποψή τους, αδικαιολόγητη κατάργηση της ειδικότητας "Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων" και επισημαίνουν ότι η μη λειτουργία της δυναμικά εξελισσόμενης ειδικότητας στον τουριστικό τομέα αποτελεί πλήγμα για την περιοχή αλλά και για τους ενδιαφερόμενους μαθητές και επικαλούμενοι τις ιδιαιτερότητες της ακριτικής περιοχής, αιτούνται την έγκριση της συγκεκριμένης ειδικότητας.
84 12/10/2017 Αναφορές επισημαίνει την υπολειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της κοινότητας, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, καθώς οι αποφάσεις αποσπάσεων τους δεν έχουν υπογραφεί από το αρμόδιο υπουργείο, δημιουργώντας εκπαιδευτικά κενά στα κοινοτικά σχολεία της Αντίς Αμπέμπα και αιτείται την επίσπευση των διαδικασιών απόσπασης των δασκάλων και καθηγητών που θα καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά.
85 12/10/2017 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την αντιμετώπιση εργαζομένης συνδικαλίστριας, καταγγέλλοντας άδικη στοχοποίηση και διωγμό των μελών του Σωματείου από την εργοδοσία και αιτείται τη λήψη μέτρων προκειμένου να εκλείψουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.
86 12/10/2017 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο εισαγωγής σπουδαστών στην κατεύθυνση της Ειδικής Αγωγής του μεταπτυχιακού προγράμματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θεωρώντας ότι αυτό λειτούργησε εις βάρος των νέων πτυχιούχων.
318 12/10/2017 Ερωτήσεις Νεκρή φώκια από πυροβολισμό
319 12/10/2017 Ερωτήσεις Πότε επιτέλους θα γίνει το ουσιαστικό βήμα στη συλλογή αλιευτικών δεδομένων;
320 12/10/2017 Ερωτήσεις 'Προσέξτε μην αποδειχθεί μια νέα "φούσκα" η υπόθεση των εταιρικών ομολόγων'
Εγγραφές: 129511 - 129520 από 226213 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 12950 | 12951 | 12952 | 12953 | 12954 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ