ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226561 αποτελέσματα, σελ. 12685 από 22657
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2207 24/07/2017 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στις κρίσεις για την κατάληψη θέσεων Διευθυντών Σχολείων επισημαίνοντας την ανάγκη πρόβλεψης καλύτερου ελέγχου και αξιολόγησης στους υποψήφιους για τον εντοπισμό πλαστών πτυχίων.
2208 24/07/2017 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε περιστατικό βιαιοπραγίας προς μετανάστη που εργαζόταν σε αγροτική εργασία, όταν προσπάθησε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του και στο ζήτημα της γραφειοκρατίας που καθυστερεί τον έλεγχο για την τήρηση του εργόσημου με το οποίο οι εργάτες γης ασφαλίζονται.
2209 24/07/2017 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε περιστατικά που, σύμφωνα με το συντάκτη του, σημάδεψαν τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας.
2210 24/07/2017 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε περιπτώσεις μετάταξης εργαζομένων, που είχαν προσληφθεί στο Δημόσιο με απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ανώτερες βαθμίδες μέσω της κατάταξής τους στην κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) κάνοντας χρήση πτυχίων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, παρόλο που δεν υπήρχε συνάφεια μεταξύ του πτυχίου και του αντικειμένου για το οποίο προσλήφθηκαν.
2211 24/07/2017 Αναφορές το οποίο δημοσιεύει φωτογραφία που απέστειλε φοιτητής και αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί στον εξωτερικό χώρο του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αμαλιάδας.
2212 24/07/2017 Αναφορές το οποίο αναφέρεται, σύμφωνα με το συντάκτη του, σε δυσμενή μεταχείριση βραβευμένου αστυνομικού ύστερα από καταγγελία σε βάρος του Διευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος όπου υπηρετούσε.
2213 24/07/2017 Αναφορές το οποίο αναδεικνύει περιστατικό στάθμευσης του αυτοκινήτου του Αντιδημάρχου Έδεσσας, σε χώρο στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), έξω από το Δημαρχείο της πόλης.
2214 24/07/2017 Αναφορές αιτείται την καθιέρωση οικονομικού κινήτρου για τη αποκομιδή πλαστικών κατά μήκος των δρόμων της επαρχίας και των παραλίων από ιδιώτες, προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον.
2215 24/07/2017 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη μη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην περιοχή της Ηπείρου, αλλά και σε άλλες συνοριακές περιοχές της χώρας και αιτείται την επίλυση του ζητήματος.
2216 24/07/2017 Αναφορές εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών στη Βυτίνα Αρκαδίας και επικαλούμενος τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αιτείται την άμεση επίλυση του προβλήματος και την τιμωρία την υπευθύνων.
Εγγραφές: 126841 - 126850 από 226561 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 12683 | 12684 | 12685 | 12686 | 12687 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ