ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 227370 αποτελέσματα, σελ. 12100 από 22737
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1217 16/02/2017 Αναφορές ενημερώνει για τη σύσταση νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας και εκφράζοντας την ανησυχία του για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης χιλιάδων πολιτών και για τις αμοιβές των εργαζόμενων στις κοινωνικές δομές, αιτείται συνάντηση με αρμόδιο εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
1218 16/02/2017 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στη συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών της Δυτικής Αχαΐας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως είναι η επέκταση του φράγματος του Πηνειού, η φορολογία των αγροτών και τα έργα υποδομών του δήμου.
1219 16/02/2017 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις συνεχείς παρατάσεις του νομοσχεδίου για τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως, καθώς και για τα δημοτικά πρόστιμα που επιβάλλονται και αιτείται την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για οριστική επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος.
1220 16/02/2017 Αναφορές ενημερώνουν για τα οφέλη από την ανακύκλωση αποβλήτων που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) και δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η συλλογή και αξιοποίηση αυτών των υλικών γίνεται αποσπασματικά και έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αιτούνται την έκδοση απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εγκατάστασης μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων ΑEKΚ και τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για την έκδοση αδειών τέτοιων μονάδων από τις πολεοδομίες.
3505 16/02/2017 Ερωτήσεις Διοικητική αστάθεια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
3506 16/02/2017 Ερωτήσεις Συνεχίζονται τα προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο "Γούπατα _ Άκοβος"
3507 16/02/2017 Ερωτήσεις Παρεμβάσεις στον Αερολιμένα Ηρακλείου
3508 16/02/2017 Ερωτήσεις 'Οικονομικό πόρισμα ΣΟΚ για την ΑΕΠΙ _ Η ΑΕΠΙ, εταιρεία που υφίσταται και δεν υφίσταται στο ΓΕΜΗ _ Η Κυβέρνηση κρατά σχέδιο νόμου στο συρτάρι από τον Ιανουάριο του 2016 και δεν λέει να το φέρει στη Βουλή. Πολύ μπερδεμένη η κυβέρνηση γιατί άραγε;'
3509 16/02/2017 Ερωτήσεις Ασφυξία προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στην αγορά του Ηρακλείου
3510 16/02/2017 Ερωτήσεις Προβλήματα πασχόντων παιδιών από πομφολυγώδη επιδερμόλυση μετά την εξαίρεση από τον ΕΟΠΥΥ σειράς επιθεμάτων
Εγγραφές: 120991 - 121000 από 227370 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 12098 | 12099 | 12100 | 12101 | 12102 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ