ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 228157 αποτελέσματα, σελ. 11625 από 22816
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
72 13/10/2016 Αναφορές εκφράζει τον προβληματισμό της για την υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Δρυμαλίας Φιλωτίου Νάξου, σε Αστυνομικό Σταθμό Δρυμαλίας, βάσει του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος για την αναδιάταξη και αναδιοργάνωση περιφερειακών υπηρεσιών, ενώ υποστηρίζει ότι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία της περιοχής.
74 13/10/2016 Αναφορές αιτείται την επανεξέταση της προϋπόθεσης του απαιτούμενου ύψους, ασχέτως φύλου, ως προσόν εισαγωγής των υποψηφίων στις αστυνομικές σχολές και στη Σχολή Πυροσβεστών με το σύστημα των εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, καθώς όπως υποστηρίζει αυτός ο όρος παραβιάζει την ισότητα των δύο φύλων.
79 13/10/2016 Αναφορές αιτούνται την επίλυση ζητήματος που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της καταβολής της σύνταξης του συζύγου και την απαίτηση από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της επιστροφής καταβαλλόμενων χρημάτων.
76 13/10/2016 Αναφορές εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επικείμενη κατάργηση τριών εκ των έξι τμημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου Πάρου, απόφαση που θέτει σε δυσμενή θέση τους μαθητές που θα αναγκαστούν για δεύτερη φορά να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό και αιτείται τη μη εφαρμογή της.
75 13/10/2016 Αναφορές κοινοποιεί τις προτάσεις του για τις προκηρύξεις των τεσσάρων βασικών καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου (¨Γενική Επιχειρηματικότητα¨, ¨Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού¨, ¨Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις¨ και ¨Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους¨), στο πλαίσιο της δημόσια διαβούλευσης του Νόμου 4399/2016.
77 13/10/2016 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τις ελλείψεις ιατρών στις παθολογικές και χειρουργικές κλινικές της Δράμας και της Ξάνθης και επισημαίνει την ανάγκη, αφενός για την άμεση ένταξη της Δράμας στα παραμεθόρια νοσοκομεία για ειδίκευση και αφετέρου για την παροχή πραγματικών κινήτρων στους ειδικευόμενους και ειδικούς γιατρούς των παραμεθόριων νοσοκομείων.
78 13/10/2016 Αναφορές ενημερώνει για το φαινόμενο παρατεταμένης ξηρασίας που έπληξε την περιοχή του Πτελεού Μαγνησίας του Δήμου Αλμυρού λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι και σήμερα, γεγονός το οποίο έχει επηρεάσει την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του ελαιόκαρπου και αιτείται την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.
80 13/10/2016 Αναφορές καταγγέλλει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για μεθοδεύσεις με σκοπό την αλλοίωση του χαρακτήρα της πρότασης της Επιτροπής για την ύλη του μαθήματος Πληροφορικής _ Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, ώστε να μην απαιτείται εκπαιδευτικός Πληροφορικής για τη διδασκαλία του, ενώ επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικά προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καθηγητών Πληροφορικής.
82 13/10/2016 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τον ισχύοντα τρόπο ανάδειξης αντιπροσώπων στο Τοπικό Συμβούλιο των χωριών Πετριάς, Λουτροχωρίου και Πλευρώματος, καθώς όπως υποστηρίζει οι τρεις σύμβουλοι προέρχονται αποκλειστικά από το χωριό της Πετριάς αφήνοντας έτσι τα άλλα δύο χωριά χωρίς εκπροσώπηση, ενώ παράλληλα θέτει ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες τροποποίησης του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ως προς την εκλογή τοπικού συμβουλίου.
81 13/10/2016 Αναφορές καταγγέλλει παραδικαστικό κύκλωμα για ποινική έρευνα και για δικογραφία η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα
Εγγραφές: 116241 - 116250 από 228157 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 11623 | 11624 | 11625 | 11626 | 11627 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ