ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 228196 αποτελέσματα, σελ. 11502 από 22820
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3059 16/09/2016 Αναφορές επισημαίνει την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την πρόβλεψη συμπληρωματικής προνοιακής παροχής σε μονογονεϊκές οικογένειες με ΑμΕΑ.
3058 16/09/2016 Αναφορές αιτείται την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σχετικά με την αποκατάσταση των αποδοχών των Στρατιωτικών, στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.
3060 16/09/2016 Αναφορές εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία απελευθέρωσης μεγάλου μέρους του νέου επιβατικού λιμανιού στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι προϋπόθεση για να αξιοποιηθεί πλήρως το νέο απόκτημα της πόλης αποτελεί η υπόγεια διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.
3061 16/09/2016 Αναφορές αιτείται τη διενέργεια ενδελεχή διοικητικού ελέγχου στον ¨Κλαδικό Ανθοκομικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αχαρνών¨ επισημαίνοντας τους κινδύνους παραγραφής ποινικών αδικημάτων.
3062 16/09/2016 Αναφορές επισημαίνει την έκδοση ψηφίσματος, για την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δόθηκε προς διαβούλευση, σχετικά με την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος και την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους.
3063 16/09/2016 Αναφορές παραθέτει τις προτάσεις του για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που αφορά στη μεταδιδακτορική έρευνα, και επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των μεταδιδακτόρων ερευνητών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), προκειμένου να καλύπτει, όχι μόνο τις έρευνες σε Ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά και σε ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
3064 16/09/2016 Αναφορές καταγγέλλει την απόφαση του Εφετείου παύσης λειτουργίας του ¨Χαμόγελου του Παιδιού¨ στην Αρχαία Κόρινθο, στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης για το οίκημα που στεγάζεται ο οργανισμός του ¨Χαμόγελου¨, το οποίο είχε παραχωρηθεί σε αυτόν για αόριστο χρόνο.
3065 16/09/2016 Αναφορές προτείνει σειρά παρεμβάσεων σε ¨δύσκολα¨ σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), προκειμένου να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου εντός των ορίων του δήμου και παράλληλα αιτείται την υιοθέτηση και προώθηση των προτάσεων του.
3066 16/09/2016 Αναφορές ενημερώνει για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα από την πρόσφατη κακοκαιρία στο Δήμο Ξυλοκάστρου_Ευρωστίνης και την περιφέρεια και αιτείται την παροχή κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών.
8274 16/09/2016 Ερωτήσεις Αναγκαία η πλήρης λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας
Εγγραφές: 115011 - 115020 από 228196 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 11500 | 11501 | 11502 | 11503 | 11504 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ