ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226747 αποτελέσματα, σελ. 2679 από 22675
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
768 10/06/2022 Επίκαιρες Ερωτήσεις Διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων της
768 08/12/2021 Αναφορές με έγγραφό της ενημερώνει σχετικά με τις θέσεις της στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς» και αιτείται απαντήσεων.
768 01/11/2021 Ερωτήσεις Να ανακληθούν οι αποφάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων, υποβιβασμό και αναστολή λειτουργίας σχολείων της Κρήτης
768 17/05/2021 Επίκαιρες Ερωτήσεις Ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του ιατρο_νοσηλευτικού προσωπικού κλπ αλλά και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών; Τέθηκε στο αρχείο)
768 09/12/2020 Αναφορές με επιστολή της ενημερώνει σχετικά με την υποστελέχωση του ΘΗΣ (ενεργειακή μονάδα), που βρίσκεται στην περιοχή και τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης του Σταθμού με μόνιμο προσωπικό έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του και αιτείται απαντήσεων.
768 19/10/2020 Ερωτήσεις Τι συμβαίνει με την Ανακύκλωση στον Δήμο Στυλίδας;
768 04/06/2020 Επίκαιρες Ερωτήσεις Τα ασυντήρητα σχολικά κτίρια του Δήμου Αιγάλεω κρύβουν κινδύνους για μαθητές, δασκάλους, γονείς.
768 28/02/2020 Αναφορές με ομόφωνη απόφασή του θέτει το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης μείωσης των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές ¨Λούκι¨ Πολύγυρου και στις περιοχές της κτηματικής περιφέρειας των Δημοτικών Διαμερισμάτων Καλυβών και Γερακινής του Δήμου Πολύγυρου και αιτείται απαντήσεων.
768 19/09/2019 Ερωτήσεις Προβληματισμοί αμυγδαλοπαραγωγών.
768 28/01/2019 Αναφορές αναφέρεται σε έγγραφο (οδηγία) του Γενικού Διευθυντή του ΕΟΠΠΥ με θέμα ''Ηλεκτρονική Γνωμάτευση εισαγωγής σε κέντρα αποθεραπείας αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας'' και ζητεί την αναστολή της εφαρμογής της παραπάνω οδηγίας έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία της Ηλεκτρονικής Ιατρικής Γνωμάτευσης σύμφωνα με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και την επιστημονική συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΕΕΦΙΑΠ).
Εγγραφές: 26781 - 26790 από 226747 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 2677 | 2678 | 2679 | 2680 | 2681 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ