ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 216919 αποτελέσματα, σελ. 21508 από 21692
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1019 05/02/2025 Αναφορές Για την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Νομό Λασιθίου στην Κρήτη.
1019 22/04/2024 Επίκαιρες Ερωτήσεις Για την 5η κατά σειρά γυναικοκτονία για το έτος 2024. Στις πόσες γυναικοκτονίες θα κάνετε κάτι;(Τέθηκε στο Αρχείο)
1019 24/01/2024 Αναφορές Κοροϊδία η ειδική μοριοδότηση εμπειρίας της προκήρυξης 5Κ/2023.
1019 25/01/2023 Αναφορές Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους.
1019 23/11/2022 Ερωτήσεις Θέματα προς επίλυση του Συνδέσμου Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας Πιερίας.
1019 16/09/2022 Επίκαιρες Ερωτήσεις Κατασκευή φράγματος Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής
1019 14/01/2022 Αναφορές με ψήφισμά του εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για απαγόρευση της μουσικής, ενώ παράλληλα καταθέτουν τα αιτήματά τους, προκειμένου να τύχουν στήριξης από την πολιτεία, και αιτούνται απαντήσεων.
1019 09/11/2021 Ερωτήσεις Συγκοινωνιακή απομόνωση των Δήμων της Φωκίδας και της Φθιώτιδας
1019 06/09/2021 Επίκαιρες Ερωτήσεις Για τα αναγκαία μέτρα για την καθολική στήριξη της επιβίωσης των μουσικών στην Κρήτη.
1019 13/01/2021 Αναφορές με επιστολή τους ζητούν την έκτακτη προσωρινή στήριξή των σταφυλοπαραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού , προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και αιτείται την επίλυση του θέματος.
Εγγραφές: 215071 - 215080 από 216919 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 21506 | 21507 | 21508 | 21509 | 21510 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ