ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 219586 αποτελέσματα, σελ. 19833 από 21959
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1271 16/11/2021 Ερωτήσεις Διευκρινήσεις για τη διαδικασία υπολογισμού κι επιχορήγησης των επιλέξιμων δαπανών δήμων και συνδέσμων δήμων
1271 27/01/2021 Αναφορές ζητούν προκειμένου να συμπεριληφθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, οι επιχειρήσεις για τις οποίες ενώ έχουν οριστικοποιηθεί τα έσοδα, δεν έχει υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος, είτε αυτόματα, είτε μέσω της επαναλειτουργίας για σύντομο χρονικό διάστημα της πλατφόρμας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αιτούνται απαντήσεων.
1271 30/10/2020 Ερωτήσεις Λειτουργία αστικών συγκοινωνιών και φαινόμενα συνωστισμού.
1271 01/11/2011 Ερωτήσεις Ενίσχυση παθόντων Πυροσβεστών κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας
1271 23/04/2020 Αναφορές απευθύνει αίτημα για ένταξη των αμπελουργών στους ΚΑΔ των επαγγελματιών και μισθωτών που θα λάβουν το βοήθημα των 800 ευρώ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς ο εν λόγω κλάδος θα χρηματοδοτήσει τη δαπάνη για φυτοπροστατευτικά προϊόντα και λιπάσματα, ενόψει του επερχόμενου τρυγητού και αιτούνται απαντήσεων.
1271 15/10/2019 Ερωτήσεις Μη δεσμευτικά για την Ελλάδα τα υπογραφέντα έγγραφα από το Υπουργείο Παιδείας, αντί του Υπουργείου Οικονομικών, στο θέμα της κατεδάφισης του σχολείου στο Μόναχο. Δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη.
1271 05/09/2018 Ερωτήσεις Πότε επιτέλους θα γίνει σύσταση του φορέα διαχείρισης και ποιός τελικά θα διαχειρισθεί το φράγμα Πείρου _ Παραπείρου;
1271 09/07/2018 Αναφορές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τον αποκλεισμό των παιδιών των εργαζομένων των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ και αιτούνται την επίλυση του ζητήματος.
1271 07/03/2018 Επίκαιρες Ερωτήσεις ' Έχουν μπει στα "συρτάρια" τα δάνεια που χορήγησε η Τράπεζα Πειραιώς σε ΜΜΕ';(ΑΠΕΣΥΡΘΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ)
1271 17/11/2017 Ερωτήσεις Αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία του νέου Οργανισμού που θα αναλάβει τη χορήγηση των επιδομάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας
Εγγραφές: 198321 - 198330 από 219586 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 19831 | 19832 | 19833 | 19834 | 19835 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ